• Marion Kroezen, Moniek van Mens en Marjolein Quekel vertellen alles over het (levens)testament en uitvaart.

    Babs Bouwman

'Zoveel mensen, zoveel wensen'

Advertorial

LEERSUM Veel mensen vinden het niet makkelijk om het einde van het leven te bespreken met anderen. Toch kan het een hele opluchting zijn dat wèl te doen en tijdig persoonlijke wensen vast te leggen. Hoe dat kan en wat er allemaal bij komt kijken, wordt besproken tijdens een lezing van Heuvelrug Notarissen en Alfine Uitvaarten op woensdag 28 november om 19.30 uur in De Binder in Leersum.

Babs Bouwman

Marjolein Quekel van Heuvelrug Notarissen in Leersum vertelt wat in een levenstestament en in een testament opgenomen kan worden en welke rol de notaris hierbij heeft. Marion Kroezen en Moniek van Mens van Alfine Uitvaarten zetten uiteen wat de mogelijkheden voor een uitvaart zijn en hoe die zijn vast te leggen. Het kan voor velen een hele geruststelling zijn, om te weten dat alles goed geregeld is.

WILSONBEKWAAM De lezing is een stimulans om over de drempel te stappen en zich te laten informeren over wat er allemaal mogelijk is. En wat de risico's zijn als men ervoor kiest dat niet doet. Het gewone testament kent iedereen wel: wie wordt de executeur en wie worden de erfgenamen.

Maar stel dat de gezondheid achteruit gaat. Of iemand wordt wilsonbekwaam en kan niet meer zelf beslissen. Dat kan lastig zijn voor partner, kinderen of andere nauw betrokken personen. Hoe is dat op te lossen? Dat kan door een levenstestament op te maken. Een persoonlijk en op maat geschreven akte die alle wensen vastlegt.

Het advies van Marjolein Quekel is: ,,Wacht niet te lang met een notariële akte. Het kost tijd om na te denken over wat je wil." Goed om te weten is dat het levenstestament en testament altijd weer kunnen worden gewijzigd als het niet meer up-to-date is. Want tijdens het leven verandert er natuurlijk ook wel eens wat.

OPGELUCHT Moniek van Mens en Marion Kroezen van Alfine Uitvaarten vertellen tijdens de lezing over het uitvaartplan. En wat er allemaal mogelijk is. Hun ervaring is dat mensen vaak opgelucht zijn als het onderwerp bespreekbaar is gemaakt en hun wensen vastgelegd zijn. ,,Vaak begint het al met de vraag: begraven of cremeren? In welke locatie vindt de bijeenkomst plaats? Hoe neemt iemand op eigen wijze afscheid? Wie spreken er? Natuurlijk hoeft niet alles in detail te worden vastgelegd. Iedereen is anders. De een is heel concreet, de ander houdt meer van de grote lijnen. Zoveel mensen, zoveel wensen."

AANMELDEN ,,De kans dat je met deze vragen speelt en je wensen wilt vastleggen, is groot als je rond de zestig bent of als je ouders op hoge leeftijd zijn. Maar ook voor jongere mensen is het nuttig om zaken op papier te zetten. Iedereen is welkom tijdens deze gratis lezing. Er is veel ruimte om vragen te stellen. Dat kan tijdens de lezing, maar ook na afloop als er persoonlijke vragen zijn."

Aanmelden kan telefonisch via Heuvelrug Notarissen, 0343-840152, door een formulier in te vullen op: www.heuvelrugnotarissen.nl of door een mail te sturen naar: n.azzarouali@heuvelrugnotarissen.nl.