• Jolanda van der Salm-Legemaat in haar praktijk.

    Ziz Counseling

Ziz Counseling helpt mensen met problemen

DRIEBERGEN Mensen die, om wat voor reden dan ook, niet zo goed in hun vel zitten kunnen terecht bij Ziz Counseling. Jolanda van der Salm-Legemaat helpt in haar praktijk mensen om hun leven goed op de rit te krijgen.

Danny van der Linden

Als jong meisje wilde Jolanda van der Salm-Legemaat (35) al graag mensen helpen. Dit zorgde er voor dat ze uiteindelijk in de zorg terecht kwam. ,,Ik werk met plezier als activiteitenbegeleider bij De Brug", vertelt ze. ,,Maar het begon toch te kriebelen. Ik wilde graag meer doen."

Daarom begon Van der Salm een jaar geleden een eigen praktijk tussen Doorn en Driebergen. ,,De psyche van de mens heeft mij altijd gefascineerd en ik heb er in mijn leven al veel over gelezen. Ik vroeg mij af hoe het komt dat mensen niet gelukkig zijn, of hun eigen wensen wegcijferen. Van der Salm besloot er werk van te maken en begon aan de opleiding Psychosociaal Counselor. ,,De vierjarige HBO-opleiding sloot aan bij de vragen die ik had."

ZELFINZICHT Na het behalen van haar diploma besloot ze Ziz Counseling te starten. ,,Ziz staat voor Zelfinzicht", legt Van der Salm uit. ,,Ik help mensen die in een moeilijk fase van hun leven zitten. Dit kan komen door stress of een gevoel van ongelukkig zijn of onzekerheid. Ook kunnen relatieproblemen of het verlies van een dierbare hier ten grondslag aan liggen. Ik ga met mensen in gesprek. We praten over hun problemen en ik probeer inzicht te krijgen in de manier van denken van een persoon. Het is in deze vorm van therapie belangrijk dat een cliënt zelf probeert inzicht te krijgen in de problemen en mogelijke oplossing. ,,Dan ontstaat er ook een oplossing die bij die persoon past."

Volgens Van der Salm begint verandering vaak klein, maar kan het effect heel groot zijn. ,,Het is heel waardevol om daar een bijdrage aan te leveren. Ik help mensen de grip op hun leven terug te krijgen. Dat doe ik vooral door vragen te stellen, te luisteren en te analyseren."

TABOE Veel mensen vinden het lastig om hulp te zoeken bij hun problemen. ,,Vreemd", vindt Van der Salm. ,,Als iemand lichamelijke klachten heeft vindt iedereen het normaal om een arts te raadplegen. Waarom zou je geen hulp zoeken als je psychische problemen ervaart?" Onlangs is Van der Salm  aan een opleiding EMDR begonnen. ,,EMDR is een effectieve behandelmethode om mensen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt te helpen", vertelt Van der Salm. ,,Door middel van oogbewegingen, tikjes op de knie op klikjes bij het oor kunnen we de hersenen helpen dit soort gebeurtenissen anders op te slaan. Hierdoor raken de problemen wat op de achtergrond."

STILTEWEEKEND Ook de organisatie van stilteweekenden hoort bij de werkzaamheden van Jolanda van der Salm. ,,Tijdens deze weekenden gaan we met een kleine groep mensen naar een klooster in Doetinchem. Je kunt er Yogalessen of Pilates volgen, maar het hoeft niet", legt ze uit. ,,Je hebt er niet de verplichting om sociaal te doen."

De behoefte aan dit soort weekenden is groot. Het eerstkomende weekend is al volgeboekt. ,,Ik ben van plan in februari en september 2019 nog twee weekenden te organiseren", laat Van der Salm weten. ,,Ik heb in mijn werk altijd te maken gehad met mantelzorgers. Deze mensen hebben het vaak niet makkelijk. Daarom help ik mantelzorgers altijd graag tegen de helft van het gebruikelijke tarief."

Mensen die meer willen weten over de mogelijkheden van Ziz Counseling kunnen terecht op de website: www.zizcounseling.nl. Mailen kan ook: zizcounseling@outlook.com