• Astrid en Noah Hop merken dat er steeds meer vraag is naar verse maaltijden.

    Babs Bouwman

Verse maaltijden bij de Zilte Zee in Doorn

DOORN Eigenaar Jo Hop van de Zilte Zee zoekt vroeg in de ochtend de mooiste kistjes verse vis uit bij de groothandel. De vishandel aan het Kampwegplein is niet alleen populair vanwege het uitgebreide visassortiment. Want in eigen keuken bereidt Astrid Hop de heerlijkste kant-en-klare maaltijden. Voor wie geen tijd of zin heeft om te koken of een keer makkelijk wil doen. Iedere dag vers gemaakt en ook nog eens gezond.

Babs Bouwman

In de winkel merkt dochter Noah Hop dat klanten steeds vaker makkelijk willen. Niet alleen mensen die drukke banen hebben. Ook alleenstaanden komen graag bij de Zilte Zee voor een lekkere eenpersoonsmaaltijd, voor de kleine eters goed te verdelen over twee dagen. Eigenaresse Astrid Hop staat het liefst in de keuken en vindt het heerlijk om de maaltijden te bereiden. Ze doet alles op gevoel en verzint steeds weer nieuwe smaakcombinaties.

Veel maaltijden zijn laag in koolhydraten, zoals de bloemkoolcalzone en visburgers, handig voor mensen die een dieet volgen. In de vitrines liggen de heerlijkste winterstamppotjes. De zuurkoolschotel is de topper van de Zilte Zee: met aardappelpuree, zalm, notentapenade en hollandaisesaus. Zelfs afgelopen zomer met het warme weer vloog deze maaltijd de winkel uit. Sommige klanten nemen ook wel een ovenschaal mee, zodat Astrid Hop daar een zuurkoolschotel in kan bereiden. Of een lasagneschotel met zalm en wilde spinazie, klaar om de oven in te schuiven voor een heerlijk diner met gasten.

De nieuwste winterstamppot is gemaakt met pompoen, pastinaak, wortel, prei, spitskool en makreel. Heel zacht van smaak. De schotel van verse kabeljauw met broccoli, peppadew en een romig kaassausje is wat lichter. Noah Hop werkt het liefst iedere dag bij haar ouders in de zaak. Doorn is zo gezellig en er zijn zo veel vriendelijke mensen. Ze houdt van een babbeltje aan de toonbank en vooral van mensen advies geven over hoe ze iets kunnen klaarmaken. Bijvoorbeeld pasta vongole, met schelpjes.

Hop: ,,Veel mensen denken dat het ingewikkeld is om te bereiden, maar dat valt reuze mee. Sowieso is vis niet moeilijk om te bereiden en iedere klant krijgt advies over hoe die het beste gebakken of gestoomd kan worden. En ideeën over met welke bijgerechten je goed kunt combineren. Zoals bijvoorbeeld de heerlijke aardappelgratin, die ook in eigen keuken bereid wordt.''

LUNCH De Zilte Zee maakt ook glutenvrije maaltijden, salades en hapjes. Tussen de middag kunnen klanten ook terecht voor een lekkere lunch aan de hoge zittafels in de winkel of op het terras voor de deur: een lekker broodje met verse zalm, een bloemkoolcalzone of een lekker borrelhapje. Desgewenst een kopje koffie toe.

Iedere klant van de Zilte Zee kan met een compleet diner de deur uit. Want in de schappen staan ook heerlijke wijnen. Onder andere van De Salentein, maar ook de eigen huiswijn Monteblanco. De wijn die vorig jaar in Spanje is uitgeroepen tot de beste wijn bij vis-, schaal- en schelpdieren. De Zilte Zee: gezond en vers. Zes dagen in de week geopend. Ook op maandag.

w ziltezee.nl