• Babs Bouwman

Teun Smit vertelt verhaal achter de fles

Advertorial

DRIEBERGEN Teun Smit opende zeven maanden geleden zijn slijterij Wine & Spirits By Teun aan de Traay 84 in Driebergen. In de ruim opgezette winkel is iedereen welkom om rustig rond te neuzen in het complete assortiment kwaliteitsproducten cognac, port, gin, whisky of wijn. Niet alleen van de grote 'jongens', maar ook van kleinere huizen die verrassend zijn in smaak en kwaliteit.

Eigenaar Teun noemt zijn winkel zeker niet standaard, maar meer de slijterij van de toekomst. ,,Tegenwoordig willen mensen proeven en zijn ze op zoek naar gezelligheid. En dat heb ik allemaal in huis." Beleving is het nieuwe toverwoord volgens Teun Smit. Tijd hebben en maken voor een praatje, kopje koffie én een verhaal achter een fles.

VERHAAL

Als je een mooie fles wijn schenkt aan je gasten en er een leuk verhaal bij vertelt, geef je wat extra. Zo koopt 'By Teun' o.a. in bij een wijnboer uit Spanje, die in zijn jonge jaren zeven maal probeerde naar Amerika te emigreren. De achtste keer lukte het en ging hij aan de slag als taxichauffeur. Tijdens zijn werk ontmoette hij een aantal belangrijke mensen en niet veel later opende hij een restaurant, waar sterren als James Dean en Frank Sinatra kwamen. Zijn restaurant werd al snel hét restaurant voor 'the rich and famous' genoemd. Uiteindelijk ging hij ging terug naar Spanje en kocht, met het geld dat hij verdiend had aan het restaurant, een wijngaard. Die wijn staat nu bij Teun Smit in de winkel. Al 35 jaar zit eigenaar Smit in het vak. Daardoor kan hij als geen ander zijn gasten goed adviseren. Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat er op het menu staat, wat ze al kennen en wat ze lekker vinden. Via allerlei vragen probeert hij te peilen waar ze naar op zoek zijn. Dat geldt niet alleen voor wijn, maar bijvoorbeeld ook voor whisky. Je hoort wel eens dat vader en zoon dat samen op de bank willen proeven. Zo gaaf vindt hij dat! Het mooie is dat Teun Smit vrij veel whisky's open heeft staan en dat men bij hem altijd kan proeven. Zo heeft hij geturfde whisky's die heel uitgesproken zijn van smaak. Maar ook hele mooie flessen uit the Highlands of Speyside. Klanten moeten zeker weten dat ze iets serieus lekker vinden en als ze de whisky thuis proeven, moeten ze denken: ,,Dit is het! Hiervoor ben ik naar een specialist gegaan."

SMAAK

Het wijnassortiment stemt By Teun steeds meer af op de smaak en wensen van zijn vaste publiek. In het proeflokaal nodigt hij binnenkort vijftien klanten uit om kennis te maken met acht nieuwe wijnen, waarvan ieder zijn eigen top 3 mag samenstellen. Die top 3 voegt hij vervolgens aan zijn assortiment. Zo probeert de slijterij van de toekomst iedere keer een beetje meer te vernieuwen. Teun Smit houdt niet van pushen. Mensen moeten het fijn vinden om naar zijn winkel te komen. Want als iemand werk fantastisch vindt, is het Smit zelf wel. Elke dag krijgt hij er weer energie van om in zijn winkel te staan. Hij koestert iedereen die moeite doet om over de drempel te komen om iets bij hem te kopen. Dat is voor hem vanzelfsprekend. Kijk voor meer informatie op www.byteun.nl