• Bentinck

Restaurant Bentinck blaast één kaarsje uit

AMERONGEN Precies een jaar geleden, op 15 februari 2017, opende restaurant Bentinck haar deuren op het terrein van Kasteel Amerongen. Op deze prachtige locatie wordt op hoog niveau gekookt door chef Tommy Janssen, eerder werkzaam bij topzaken als La Rive in Amsterdam en De Burgemeester in Linschoten. Samen met sommelier Jan-Jaap Altenburg maakt hij perfecte wijn-spijscombinaties. Arnoud Pot is de restaurantmanager en zorgt er voor dat gasten graag terugkomen voor wéér een mooie culinaire ervaring.

Wilco Willemse

Eigenaar Peter-Paul Swijnenburg speelde al langer met het idee een restaurant te openen. ,,Maar dan wel in één keer goed. Het café wat eerder in de stallen gevestigd was, was te klein voor een restaurant. Voor een goed uitgeruste keuken was geen plek. De garage naast de stallen kwam leeg te staan en zo ontstond het idee om die ruimte om te bouwen naar een keuken. Daarmee konden we een eetgelegenheid creëren met zeventig plekken binnen en nog eens zeventig op het terras. En zo kwam Bentinck tot leven.

Ik ben apetrots op wat er nu staat. Het was van meet af aan druk en dat is nu nog steeds zo. Ik zie veel gasten regelmatig terugkomen, dat is voor mij een teken dat we het goed doen."

REGIO Volgens Swijnenburg was er vraag naar een restaurant op topniveau. ,,In de omgeving zijn niet veel toprestaurants en onze gasten komen dan ook vanuit de wijde regio naar ons toe. Wat we wel steeds voor ogen hebben gehouden is dat we niet een duur restaurant moesten worden. Voor nog geen veertig euro kun je bij ons al drie gangen eten. Ik wil goed scoren op drie peilers: de ambiance moet prettig zijn, het culinaire niveau hoog en aan de service mag niets ontbreken. Als één van die drie ontbreekt in een restaurant, is het voor mij niet goed genoeg. Afgelopen jaar hebben we een team gevormd waarmee we onze doelstellingen kunnen waarmaken en dat voelt heel goed."

AMBITIE Hoewel de chef al eerder kookte in een sterrenzaak, is dat voor Swijnenburg niet persé de ambitie voor Bentinck: ,,De chef wil dat natuurlijk graag, maar voor mij hoeft het nu nog niet. Liever heb ik elke avond een volle zaak met gasten die zich regelmatig culinair door ons laten verwennen. Een ster zorgt voor heel andere aanloop en brengt ook druk met zich mee. We staan in de Lekker top 500 en dat is voor nu prima."

KASTEEL Wie Bentinck bezoekt, geniet meteen mee van de mooie locatie. Het kasteel en de omliggende tuinen zijn een lust voor het oog. Swijnenburg: ,,Ja, dat is wel echt uniek. Onze gasten hebben vaak geen idee dat het hier zo mooi is. Erg handig is ook dat het kasteel een historische moestuin heeft. Daar komen onze kruiden en eetbare bloemen vandaan. In het kasteel zijn ook oude huishoudboekjes gevonden met eeuwenoude recepten. Samen met Janny van der Heijden, bekend van Heel Holland Bak, stelt onze chef een menu samen dat geïnspireerd is op die recepten. Uiteraard wel naar hedendaagse smaak. Op verschillende dagen in maart kunnen de historische diners geboekt worden."