• Babs Bouwman

'Prachtige kerstbomen uit eigen grond'

DRIEBERGEN Alle kerstbomen bij Kwekerij de Bruin komen van eigen grond. Vlak voordat de verkoop afgelopen zaterdag startte, waren ze uit de grond gestoken. Verse en sterke bomen, waar je de hele decembermaand van kan genieten. Er zijn vijf verschillende soorten te koop in allerlei maten en prijzen.

Babs Bouwman

Gerard de Bruin nam de kwekerij acht jaar geleden over van zijn ouders, die het bedrijf in 1988 startten. Waarom kerstbomen? ,,Ik ben van kinds af aan opgegroeid met kerstbomen dus ik rolde er vanzelf in", aldus bomenkweker De Bruin. Vier dagen in de week werkt hij op kantoor en de rest van de tijd is hij lekker buiten bezig met zijn bomen.
De kerstbomen in spé gaan als zaailingen van twintig centimeter de grond in. Het eerste jaar groeien ze vrij. De jaren erna snoeit hij ze in model. ,,Veel mensen weten niet dat kerstbomen van nature niet de gewenste vorm hebben", vertelt Gerard de Bruin. ,,Bomen doen er zes of zeven jaar over om geschikt te zijn als kerstboom."

SCHAPEN Tot het zover is, snoeit hij ze in vorm. Verder is het bemesten en regelmatig onkruid weghalen. Steeds meer biologisch. Zo lopen er sinds dit jaar speciaal gefokte schapen tussen de bomen om het onkruid weg te eten. Het blijkt goed te werken en bovendien ziet het er gezellig uit.

Zaterdag 1 december is de verkoop gestart. Alle bomen, die de juiste maat hebben, mooi en goed zijn, staan uitgestald rond de schuur.

Vijf soorten zijn er te koop. De Servische zilverspar, met een mooie lichtblauwe gloed aan de onderkant van de takken. Een iets grovere naald en slanke vorm. De traditionele groene kerstboom die iedereen wel kent. Door zijn stevige takken met fijne naalden en dichte begroeiing is deze boom prima geschikt om veel versiering in te hangen. Dan is er ook de Koreana, die zich kenmerkt door takken die aan de onderkant die wit-zilverkleurig zijn, echte dennenappels en een echte kerstboomgeur. De blauwspar met zijn stevige takken en harde blauwe naalden en is prima geschikt om flinke versieringen in te hangen en echte kaarsjes.

Tot slot is er de Nordmann. Een populaire kerstboom met lange zachte naalden en een diepgroene kleur met een zilveren gloed over de takken. Alle bomen hebben een kluit. Gewoon thuis in een emmer zetten en zorgen dat de grond vochtig blijft. Dan blijft ie veel langer goed. Voor wie dat liever heeft kan de kluit er ter plekke afgezaagd worden. Een handig net eromheen en de kersverse boom wordt voor de gelukkige koper in of op de auto gelegd.

Elke dag is de kwekerij open van 09.00 tot 18.00 uur en in het weekend tot 17.00 uur. ,,Mensen vinden het altijd leuk om een boom te kopen, er is dus altijd een gezellig sfeertje", zegt de Bruin.

a Kwekerij de Bruin
Odijkerweg 39 in Driebergen
(Tussen station Driebergen en Odijk)
www.boomkwekerijdebruin.nl