• Remco van Nimwegen en Melissa Smit-Mater voor de deur van PMC Helix met het nieuwe keurmerk van de stichting Keurmerk Fysiotherapie.

    Edith Hazelzet

PMC Helix: Nieuwe behandelingen en cursussen

Advertorial

LEERSUM Paramedisch centrum Helix is uitgebreid met een specialist in bekkenoefentherapie Cesar. Daarnaast wordt echografie ingezet om diagnoses te stellen én kreeg het interdisciplinaire centrum het keurmerk van de stichting Keurmerk Fysiotherapie. 

Melissa Smit-Mater is sinds 2004 oefentherapeute Cesar. Behalve in algemene houdingsproblemen heeft zij zich vanaf 2008 gespecialiseerd in bekken- en bekkenbodemklachten. Tijdens en na de zwangerschap is de kans hierop groot door alle veranderingen van het lichaam. ,,Dan heb je het over klachten rond de lage rug, billen, liezen, schaambeen en ongewild urineverlies. Dit laatste komt ook op latere leeftijd vaak voor", licht zij toe. Met gerichte oefeningen en houdingsadvies kunnen dit soort klachten al snel verminderd worden. Kinderen vormen een andere groep cliënten die zij graag ziet: ,,Ik help hen bij problemen met zindelijkheid of obstipatie. Alleen uitleg kan bij hen al het verschil maken." Ook jongeren met tabletnekken en gameruggen kunnen bij haar terecht. Doordat zij in de groei langdurig voorovergebogen over hun smartphone of tablet zitten, kunnen er vergroeiingen ontstaan in de rug. Met oefeningen en tips voor een correcte houding kan dit gereduceerd of voorkomen worden. Melissa Smit-Mater werkt in Nijkerk en Hoevelaken en sinds september op de donderdagochtenden bij PMC Helix. Zij komt uit Amerongen en woont in Leersum.

ECHOGRAFIE

Vanaf begint dit jaar beschikt Paramedisch centrum Helix over een eigen echografie-apparaat. Fysiotherapeuten Remco van Nimwegen en Harm Busstra gebruiken dit voor het in beeld brengen van spieren, pezen, slijmbeurzen en gewrichtsbandjes. ,,Hiervoor moest je eerder naar het ziekenhuis", vertelt Van Nimwegen. ,,Wij hebben geen wachttijden, dus als je bijvoorbeeld met sporten iets beschadigd, kun je meteen bij ons terecht. Met met behulp van echografie kunnen wij snel en effectief de diagnose stellen en gericht de behandeling inzetten. Het feit dat cliënten zelf mee kunnen kijken, maakt het voor hen echt inzichtelijk wat ze hebben. Daardoor zijn ze meer genegen om het rustig aan te doen; ze hebben immers zelf gezien wat er aan de hand is." Echografie is niet schadelijk en niet pijnlijk. Er wordt een gel op gebracht die geluidsgolven geleidt, waardoor het apparaat een beeld kan maken. 

CURSUSSEN

Behalve cliënten behandelen doet PMC Helix ook aan voorlichting en preventie middels cursussen. Op 23 oktober start in dit kader de cursus 'Grip op pijn' voor mensen met chronische en aanhoudende pijnklachten. In zes maandagavonden wordt de meest recente wetenschappelijke kennis over pijn gedeeld, naast hoe je met minder pijn door het leven kunt gaan. Ook voor hulpverleners, partners en mantelzorgers van mensen die chronische pijn hebben, kan deze cursus zinvol zijn. De cursus 'Moderne Mindfulness voor drukke dames' van vier avonden begint op 6 november. Beide cursussen worden gegeven door Sjouke van Rossum, psychosomatische fysiotherapeut.

Zie voor meer informatie pmc-helix.nl. Melissa Smit-Mater is ook rechtstreeks te bereiken op 06-52427336.