• Liza Dikkerboom

Parc Broekhuizen verwelkomt sterrenchef Jacob Jan Boerma

LEERSUM Jacob Jan Boerma is per 1 september eindverantwoordelijk voor restaurant Voltaire op Parc Broekhuizen. Restaurant De Leest in Vaassen, dat met drie Michelinsterren bekroond is, blijft zijn thuisbasis. In Leersum zal chef Robert Poel, die vijfenhalf jaar in De Leest werkte, garant staan voor de kenmerkende signatuur en kwaliteit van Boermas internationaal befaamde keuken. Boerma zal tevens een adviserende rol vervullen wat betreft de culinaire invulling van gastronomische evenementen op het landgoed en wat betreft Yards, het in 2018 te openen tweede restaurant op Parc Broekhuizen.*

 

Edith Hazelzet

 

Jacob Jan Boerma is de opvolger van chef Marco Westmaas die het totaalconcept voor de restaurants, het hotel en de evenementen op Parc Broekhuizen neerzette, en die voor de zomer afscheid nam. Als een van de tien Europese sterrenchefs nam Boerma in maart deel aan de gastronomische top 'Dinner at the Parc' in Leersum, maar hij was al langer bekend met het landgoed. ,,Vijf jaar geleden zat ik met de eigenaar in een totale bouwval al mee te denken over de potentie. Het kwam mij in die fase niet uit om mij eraan te verbinden, en er was ook nog niets. Ik heb er enorm veel respect voor, dat een particulier Parc Broekhuizen zoals het er nu staat, van de grond heeft getrokken. Dit zie je in Frankrijk wel vaker gebeuren, maar hier is het echt uniek. Broekhuizen is door hem teruggebracht naar de originele staat en daarmee behouden als cultureel erfgoed voor Nederland."

 

AMBITIE Het landgoed met het omringende natuurschoon moet volgens Boerma al voldoende zijn om mensen naar Leersum te lokken. Hij spreekt van een droomlocatie, waar hij een breed scala aan gasten wil gaan trekken met zijn team. ,,Ik wil iedereen dat rijke gevoel van dat prachtige landgoed geven. Zowel de gastronomische fijnproever, als Jan Modaal die iets bijzonders te vieren heeft." Door een goede prijs-kwaliteitverhouding hoopt hij dat iedereen over de drempel durft te stappen. ,,Het oogt misschien statig, maar kom binnen en ervaar de intieme sfeer zelf. Ons team legt je in de watten. Onthaasten gaat hier vanzelf," aldus Boerma. Met de verbintenis aan de driesterrenchef legt Parc Broekhuizen de lat hoog. Er wordt ingezet op een verdere professionalisering. General manager Justin Ultee is trots op de komst van Boerma. ,,We hebben de afgelopen tien jaar vaker succesvol met elkaar samengewerkt. Naast een toplocatie hebben we hier op Parc Broekhuizen nu ook ons culinaire droomteam verwezenlijkt. Jacob Jan geeft leiding aan een team van jonge en zeer ambitieuze talenten, waaronder Voltaires chef Robert Poel en executive chef Thomas Diepersloot. Hiermee hopen we Parc Broekhuizen wereldwijd op de kaart zetten als het gaat om culinaire beleving en persoonlijke service op het hoogste niveau."

 

BROEKHUIZENDAG Voor wie de meester aan het werk wil zien, Boerma maakt van zijn vrije dag, de zondag, zijn 'Parc Broekhuizen-dag'. Gerechten met zijn bekende signatuur van frisse tonen, zuren en specerijen, op basis van seizoensproducten uit de eigen moestuin, zullen ook in Leersum de boventoon voeren. ,,Elegant en licht, met op de kaart veel groenten, vis en schaal- en schelpdieren. Met een heel breed scala aan zuren en specerijen zet ik de diepgang van de Aziatische keuken neer met die bijzondere smaken en texturen." De samenwerking met regionale en lokale leveranciers wordt voortgezet. Boermas keuken is geheel biologisch, dit geldt ook voor de wijnkaart.

 

ACHTERGROND Jacob Jan Boerma begon zijn opleiding in Nederland. Nadat hij in verschillende landen voor bekende chef-koks had gewerkt, wilde hij - als kind uit een ondernemersgezin - een eigen restaurant. En liefst ook zo snel mogelijk een ster, in ieder geval voor zijn dertigste. Samen met zijn partner, sommelier Kim Veldman, opende hij in de zomer van 2002 de deuren van De Leest in Vaassen, dat al na zes maanden bekroond werd met een Michelinster. De tweede ster volgde in 2007 en in 2013 had Boerma zijn derde verdiend. In 2010 benoemde Gault & Millau, uitgever van internationale gastronomische gidsen, Jacob Jan Boerma tot 'Chef van het Jaar'. Sinds 2013 publiceerde de chef in samenwerking met Sacha de Boer, voormalig nieuwslezeres en fotografe, drie kookboeken: 'Down to earth', 'Back to basics' en 'Less is more'. De namen van Boerma en Veldman zijn ook verbonden aan restaurant 'The White Room' in Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. En vanaf september 2017 draagt het Leersumse landgoed eveneens met trots de handtekening: 'Parc Broekhuizen... by Jacob Jan Boerma.'