• Het 'Moestuintje' maakt standaard deel uit van de menukaart, maar de samenstelling varieert met de seizoenen.

    Edith Hazelzet

Nieuw restaurant op landgoed Zuylestein

LEERSUM Tijdens een serie moestuindiners kan het publiek al kennismaken met de smaken van 'Nassau Zuylestein', het nieuwe restaurant op het eeuwenoude Leersumse landgoed. Terwijl de laatste hand wordt gelegd aan de verbouwing, leeft de Spaanse chef Carlos Casero zich al uit met de verse ingrediënten uit de historische moestuin, om zo te komen tot de eerste menukaart.

Edith Hazelzet

Het restaurant is al wel open voor lunches en de steenovenpizza's, die onder voorganger 'Il Sogno' zo geliefd waren.

Zo’n twintig personen uit de wijde omtrek schoven vrijdagavond aan voor een moestuindiner in de oranjerie, die tijdelijk fungeert als pop-up restaurantlocatie. Aan een lange tafel genoten zij van een bijzonder driegangendiner en elkaars gezelschap. Gastvrouw en culinair gids Sanne Boortman vertelde enthousiast de verhalen achter de gerechten van haar partner Carlos Casero. Hij deed zijn achternaam, die ‘huisgemaakt’ betekent, alle eer aan. Zijn gerechten van verse ingrediënten uit de moestuin, Zuylesteinse emmer (oude tarwesoort), en zelf geïmporteerde vis en kaas uit Spanje, deden de gasten verlangen naar meer. ,,Als je hier gaat eten, weet je zeker dat je lekker gaat eten,” concludeerde één van hen.

BIOLOGISCH Chef Casero ontwikkelde zich in Madrid en later in Rome tot een kok, die alles zelf maakt en kookt met respect voor de ingrediënten. Bij ‘Nassau Zuylestein’ combineert hij de Italiaanse keuken met Spaanse invloeden. Hij gebruikt daarvoor op het landgoed geteelde groenten, fruit, bloemen en granen, en natuurlijk het vlees van de eigen bosvarkens. Dat alles een biologische oorsprong heeft, spreekt eigenlijk voor zich op deze locatie. Het restaurant betrekt een klein deel van de producten van gevestigde namen in de biologische horeca. Zo komen de ambachtelijke taarten van 'De Veldkeuken' op Amelisweerd en de broden van ‘Bakkerij Vroeg’ in Bunnik.

PUUR De naam van het restaurant verwijst naar de voormalige eigenaren van het landgoed; stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau en later de familie Van Nassau Zuylestein. Eigenaren van de kersverse horeca-onderneming zijn Gerrit en Mirjam Reede uit Amerongen. Gerrit vertelt enthousiast hoe hun plannen steeds meer vorm krijgen: ,,Het interieur in het eetgedeelte binnen is vernieuwd. Er komt nog een andere bar en Carlos krijgt een nieuwe keuken. We gaan ook gebruik maken van de oude entree, en in het voorjaar pakken we de buitenruimte aan.”

De menukaart van ‘Nassau Zuylestein’ zal elke drie maanden wijzigen. ,,Bij ons worden verse ingrediënten gecombineerd tot gerechten met een heel pure smaakbeleving. Wij maken er geen complexe dingen van, de eenvoud staat voorop. Wel vinden we de presentatie belangrijk, en serveren we producten en wijnen die je elders in Nederland niet ziet.” Zo zal de keuken straks ook warme lunchgerechten serveren, zoals in de zuidelijke landen gebruikelijk is.

WELKOM Qua toegankelijkheid en prijzen wil Reede het laagdrempelig houden: ,,Het concept van ‘Il Sogno’ werkte goed. Wandelaars met modderige schoenen, gezinnen met kinderen - iedereen is hier welkom. Maar wij vinden het leuk om naast de pizza’s iets culinairs aan te bieden. Wat aanspreekt, er mooi uitziet en wat je niet vaak tegenkomt.” Wat hem betreft wordt ‘Nassau Zuylestein’ het visitekaartje van het landgoed. ,,Door wat wij hier serveren ontdek je de kwaliteit van wat er te koop is in de winkel." Eén van de gasten was vrijdag al overtuigd: ,,De liefde voor voedsel en de liefde voor het vak, dat proef je hier duidelijk."