• Patrick en Jonna De Waerdt willen met hun café Leersumers een tweede huiskamer bieden in het dorp.

    Edith Hazelzet

Nieuw in Leersum: Café De Waerdt

LEERSUM Met wisselende spandoeken werd de interesse van Leersumers warm gehouden tijdens de verbouwing van het pand van voorheen 'De Burgemeester'. En ineens was de naam daar: Café De Waerdt. Het nieuwe café van Leersum draagt de toepasselijke achternaam van eigenaren Patrick en Jonna de Waerdt.

Edith Hazelzet

De naamgever van de stamboom moet hetzelfde beroep hebben gehad als Patrick de Waerdt nu gaat uitoefenen. ,,Het zit ook recenter nog in de genen. Ik ben opgegroeid in Doorn bij mijn opa en oma, die hotel-café-restaurant Smit uitbaten. Ik was destijds helaas te jong om de zaak over te nemen, maar het is altijd een jongensdroom van mij gebleven om een eigen horeca-onderneming te hebben", vertelt hij.

NIEUW INTERIEUR De voormalig standbouwer heeft hard gewerkt: de nieuwe houten bar, tafels en lambrisering zijn van zijn hand. ,,We hebben geen constructieve verbouwing gedaan, maar de zaak en ook de woning erboven waren wel aan vernieuwing toe", vertelt hij. Het meest opvallend is de wand met behang van oude ansichtkaarten van Leersum. ,,Dat hebben we zelf laten maken om echt een lokaal tintje te geven aan de zaak. We hebben daardoor nog nieuwe dingen opgestoken over Leersum, ook al wonen we hier al 25 jaar." De binnenkant is zo goed als af. Buiten komt zowel aan de voorzijde als aan de zijkant nog een terras.

GEEN FEESTCAFÉ ,,We richten ons niet op een speciale doelgroep, maar willen er zijn voor jong en oud. We willen zeker geen feestcafé zijn, we zijn 18+. Het sociale van een café wat we zelf in Leersum missen, dat willen we bieden. Even binnenlopen voor een kopje koffie, een biertje of een kaartje leggen, terwijl je bijpraat met bekenden", vertelt Patrick. Jonna vult aan: ,,We hebben ook twee televisies om samen naar sportwedstrijden te kijken of naar The Voice bijvoorbeeld. Wat de klanten willen. Wij gaan niet vooraf strak invullen hoe het wordt. De klant is echt van invloed op wat wij bieden. Dat geldt ook voor ons assortiment. Onze basis bestaat uit heerlijke koffies bereid met verse melk, luxere bieren en pubfood zoals borrelplanken en bittergarnituren. Maar als klanten aangeven iets te willen dan spelen wij daar graag op in. We hebben liever dat mensen hun wensen kenbaar maken, dan dat ze wegblijven omdat ze iets missen." Café De Waerdt biedt ook een aantal arrangementen voor privéfeestjes en zakelijke afspraken.

FAMILIEBEDRIJF De ervaring van Jonna, die al twaalf jaar voor de Brothers Horeca Groep werkt, komt goed van pas bij het eigen café. ,,Ik ken het reilen en zeilen van de achterkant van de horeca door en door. Ik zal ook zeker wel eens een bardienst draaien, maar Patrick wordt echt het gezicht van onze zaak." Ook de kinderen De Waerdt kwamen in de horeca en de aanverwante branches van festivalorganisatie en artiestenmanagement terecht. ,,Zij hebben met ons meegedacht over de praktische inrichting, onze promotie en aanwezigheid op social media." De De Waerdts vinden het leuk hoe er in het dorp wordt meegeleefd met de ontwikkeling van hun zaak: ,,Het ging als een lopend vuurtje. Iedereen spreekt ons aan of loopt even binnen."

OPENING Café De Waerdt opent stilletjes. ,,We gaan uiterlijk 9 januari open, maar stap gerust eerder binnen", nodigt Patrick uit. ,,In februari houden we een kennismakingsweekend met elk dagdeel iets voor verschillende doelgroepen. Maar je mag natuurlijk ook het hele weekend blijven." De openingstijden zullen zijn: wo/do 16:00-00:00 uur, vr 14:00-03:00, za 11:00-03:00 en zo 11:00-00:00, en ma/di gesloten.