• Rachel Naron begeleidt familieopstellingen bij Instituut Sansoma in individuele sessies of groepsopstellingen.

    Babs Bouwman

Naron: 'Inzicht in je leven en welzijn'

DOORN Iedere mens loopt wel eens tegen bepaalde levensvragen aan. Vragen om iets meer bij stil te staan en uit te werken. Dat kan met behulp van (familie)opstellingen, ook wel systemisch werk genoemd: een manier om belemmerende en onzichtbare patronen aan het licht te brengen. Rachel Naron begeleidt opstellingen bij Instituut Sansoma. Onder haar professionele begeleiding kan iedereen veilig met eigen thema's aan de slag.

Babs Bouwman

Een opstelling begint bij een vraag die al langere tijd bestaat. Een familieopstelling geeft inzicht in de invloed die familiegebeurtenissen hebben (gehad) op bepaalde aspecten in iemands leven. De vraag geeft de focus in de opstelling en laat zien waar er blokkades zijn ontstaan en wat de gevolgen waren.

,,De familie van herkomst heeft vaak veel meer invloed op je functioneren dan je denkt of wilt", vertelt Naron. De manier waarop iemand de familie opstelt, geeft inzichten en antwoorden. Daardoor is het mogelijk jezelf, het gedrag en dat van anderen beter te begrijpen. Het resultaat is dat je zelfverzekerder en rustiger bent en meer energie hebt.

RUIMTE ,,Opvoedings- en onderwijsvraagstukken als 'Hoe kan ik beter omgaan met mijn drukke kind?' of 'Waarom eet of slaapt mijn kind zo slecht?' of 'Waarom wil mijn kind altijd de baas zijn?'", vindt Rachel Naron interessant. ,,Het spreekt voor zich dat ouders met dit soort vragen bezorgd kunnen zijn over hun kind." Door de familie in de ruimte te zetten, kunnen ze inzien wat het kind of de ouder in de weg zit of waar de oorzaak zit. Het gaat om het ontrafelen van de waarheid achter de vraag, zonder het vellen van een oordeel. Dit geeft rust en maakt het mogelijk om met meer ruimte en gevoel te kijken naar wat er werkelijk speelt.

DE JUISTE PLEK Organisatieopstellingen kunnen een team behoorlijk verstevigen. Net als bij andere opstellingen kijkt Naron ook hier naar de ordening. Zitten werknemers op de juiste plek en klopt de hiërarchie? ,,Soms krijgt een leidinggevende zijn team niet goed werkend. Een persoonlijk traject over zijn of haar positie en leiderschap kan dan veel inzicht geven. Waardoor effectieve samenwerking verbetert en het team sterker wordt."

Naron werkt met individuele sessies of groepsopstellingen. Bij Sansoma, het instituut voor Lichaamsbewustzijn is veel meer te vinden. Op verschillende niveaus kunnen belangstellenden werken aan bewustwording, zoals core gym, integratieve massage, ouder-kind therapie (oki-b), core energetica, TRE, orthomoleculaire therapie, vrouwencirkels en werken in het creatief atelier.

BALANS Wat Rachel Naron betreft past het aanbod van Sansoma prachtig bij haar opstellingenwerk en vice versa. Want bewustwording vergroot de innerlijke kennis wat leidt tot een gezonde balans tussen lichaam en geest.

a        [Kijk voor informatie op www.rachelnaron.nl, www.sansoma.nl