• Maartje van Zaane, Yvonne Matla, Karen van den Hoek en Lisette Horbeek. Corine van de Lagemaat en Stijntje Rorive ontbreken.

    Edith Hazelzet

'Kom tot rust in De Hooiberg'

LEERSUM In de prachtig gelegen Hooiberg aan de Nieuwe Steeg komen inspanning en ontspanning samen. Een team van ervaren docenten verzorgt hier al vijf jaar lessen in verschillende vormen van yoga, meditatie en andere disciplines, zoals Tai Chi en Qigong.

Edith Hazelzet

Wie eenmaal lessen in De Hooiberg volgt, komt er graag terug. De combinatie van de fijne locatie omringd door natuur en dieren, de prettige docenten en het brede aanbod, hebben van De Hooiberg een gevestigde naam gemaakt. ,,Best bijzonder dat een dorp als Leersum zo'n plek heeft," vindt Hooiberg-coördinator Karen van den Hoek. ,,Hier kan iedereen terecht die in kleine groepen wil bewegen en het lichaam soepel wil houden. De lessen variëren van rustige yoga voor senioren tot pittige poweryoga, maar alles in een ontspannen en gezellige sfeer. De lessen eindigen met een ontspanningsoefening en voor wie dat wil een kop thee."

MATLA Yogadocente Yvonne Matla gaat de hele zomer op de dinsdagavonden door met haar yogalessen: ,,Voor wie niet weggaat, is het fijn dat de lessen doorlopen." Matla geeft al bijna 12,5 jaar yoga. ,,Gewone Hatha-yoga, toegankelijk voor iedereen. Mijn lessen zijn opgebouwd uit verschillende fysieke oefeningen gericht op kracht en soepelheid van het lichaam, en daarnaast ontspannings- en ademoefeningen." Ze geniet van het lesgeven aan volwassenen, kinderen, gezinnen en zwangere vrouwen. ,,Ik sta open voor lessen op zaterdagochtend voor gezinnen, en een langere yogales waarbij ook de yogafilosofie aan bod komt, mits er voldoende deelnemers zijn."

HORBEEK Met beide benen op de grond, een sprankelende uitstraling en een haarfijne intuïtie voor wat haar leerlingen nodig hebben, geeft Lisette Horbeek al 25 jaar les in de regio. ,,Ik help mensen mentaal en fysiek fit te worden en van binnen en buiten in balans te komen. Dat doe ik door middel van Tai Chi, Hatha yoga, poweryoga, yoga voor senioren en mannenyoga." Door haar brede achtergrond in Oosterse beweegvormen en vechtkunst, kan zij in haar lessen schakelen van het een naar het ander, al naar gelang de behoefte. Nieuw verworven kennis zet zij om in praktische handvatten voor haar cursisten.

VAN ZAANE Maartje van Zaane laat haar leerlingen aan het begin van haar lessen altijd eerst landen: ,,Even weg van de dagelijkse prikkels en drukte, terug van het hoofd naar het lichaam in, door te bewegen op het ritme van de adem." Ze vindt het bijzonder van haar leerlingen te horen hoe verschillend zij ervaren wat er gebeurt in hun lichaam door de bewegingen en de meditatie: ,,Iedereen doet op zijn eigen niveau mee. Ik ben altijd op zoek naar de mogelijkheden die iemand heeft." Zelf geniet Maartje tijdens het lesgeven ook van De Hooiberg. Je ervaart binnen de omgeving buiten. Je hoort de vogels en andere dieren, maar vooral ook de stilte."

VAN DE LAGEMAAT Met haar les 'Ontspanning & meditatie' begeleidt Corine van de Lagemaat haar cursisten op een laagdrempelige en afwisselende manier tot een bewuster ervaren van zichzelf. Wie op zoek is naar thuiskomen in zichzelf, het vergroten van lichaamsbewustzijn, meer balans in het dagelijks leven en geestelijke verdieping, is bij deze les aan het goede adres. Ook begeleide meditatie met klankschalen behoort tot de mogelijkheden of Yoga Nidra - voor een heilzame en verdiepende ontspanning, die tegelijkertijd verkwikt. Van de Lagemaat begeleidt elke tweede zondag van de maand de meditatie in het kader van Stadsverlichting, wanneer op ruim duizend plekken in Nederland tussen 20.00 en 21.00 uur gelijktijdig gemediteerd wordt.

RORIVE Binnenkort start Stijntje Rorive met het geven van Qigong in de Hooiberg. ,,Dit is een superfijne locatie om de dag te starten of de week af te sluiten met deze preventieve en genezende bewegingskunst. Je laat alle stress los en komt weer in die oorspronkelijke, tijdloze staat. Ik begin de les altijd met het maken van zachte ogen, en moeiteloos volgen de andere spieren dan vanzelf. Het lichaam hoeft niet altijd in een staat van moeten te zijn. Als je het zwaartepunt vanuit je hoofd meer kan laten zakken naar je buik, kunnen er wonderen ontstaan op genezingsvlak." Op 12 juli van 9.30-10.30 uur is er een proefles Qigong.

VERHUUR Op hooibergleersum.nl staat een filmpje om de sfeer te proeven. ,,Als je daar enthousiast van wordt, kun je nu al beslissen dat je in september bij ons gezond bezig wilt gaan en waarmee," nodigt Van den Hoek uit. Naast cursussen worden in De Hooiberg ook workshops gegeven, zie hiervoor de online agenda. Verder is ruimte te huur, incidenteel en langduriger, van twee uur tot meerdere dagdelen. ,,Dus wie nog een fijne cursusruimte zoekt om les te geven, kan contact opnemen met mij," besluit Van den Hoek.

Meer informatie op hooibergleersum.nl