• Wilco Willemse

Il Sogno vertrekt uit Overstraat

AMERONGEN Il Sogno, de door Italië geïnspireerde winkel aan de Overstraat in Amerongen, sluit binnenkort haar deuren. Bijna 14 jaar geleden openden eigenaars Carolien en Jorg Arends op die plek hun droomwinkel. Il Sogno betekent dan ook 'de droom' in het Italiaans. Maar nu moeten de eigenaren kiezen tussen twee dromen.

Wilco Willemse

Het besluit gaat beide eigenaars aan het hart. Met de winkel wilden zij een breed publiek laten genieten van al het moois dat Italië te bieden heeft. Oorspronkelijk verkocht de winkel vooral Italiaanse kunst en boeken en later ook delicatessen, koffie en modeaccessoires. Ook wist de ijsliefhebber de zaak goed te vinden, 's zomers werd er echt Italiaans ijs geschept.

ZUYLESTEIN Anderhalf jaar geleden breidde Il Sogno uit. In de portierswoning van Landgoed Zuylestein werd een Italiaans restaurant geopend. Vanaf de eerste dag was dat een doorslaand succes. Jorg: ,,Het concept van vers Italiaans eten bleek een schot in de roos. Hier geen pakjes en zakjes, we maken alles zelf en zoveel mogelijk met dagverse producten uit de moestuin van het landgoed. Het zit hier 's avonds vaak bomvol tevreden klanten en daar doen we het voor. De ambiance is hier ook super. Iedereen in de buurt kende de portierswoning. Men fietste en wandelde er vaak langs en nu is het een knus restaurant."

KEUZE Het succes van het restaurant heeft ook een keerzijde. Carolien: ,,Eigenlijk kun je je energie niet over twee goed lopende bedrijven spreiden. De winkel en het restaurant vragen van ons allebei maximale aandacht en het werd steeds lastiger om die aandacht goed te blijven verdelen. Na 14 jaar hebben we dan nu de keuze gemaakt om te stoppen met de winkel. Met pijn in ons hart, want we hebben er een fantastische tijd gehad."

Gelukkig komt het pand, op een prominente plek op de hoek van de Overstraat en de Donkerstraat, niet leeg te staan. Per 1 maart sluit Il Sogno, maar na een korte verbouwing opent een nieuwe ondernemer er een soortgelijke winkel waar men weer kan genieten van een kop koffie en een ijsje.

ONTWIKKELEN Met de vrijgekomen tijd en energie stort het echtpaar Arends zich met volle overgave op de ontwikkeling van hun restaurant. Jorg: ,,Deze plek biedt veel mogelijkheden. We willen bijvoorbeeld cultureel programma gaan aanbieden. Dat past hier mooi en dat vinden we leuk om te doen. Dan moet je denken aan muziek, theater en kunst. Ook op het landgoed liggen nog kansen genoeg en daar gaan we ons het komende jaar mee bezighouden. Maar het restaurant blijft onze core business. Vanaf 1 april openen we zeven dagen per week voor koffie, lunch en diner."

UITVERKOOP Carolien geeft op de Overstraat cursussen Italiaans voor beginners en gevorderden: ,,Dat is ontzettend leuk om te doen en dat zet ik nu op Zuylestein voort. Op die manier houden we al het mooie van al die jaren Il Sogno bij onszelf." Ondernemer als ze is wil Carolien nog graag iets kwijt: ,,Tot 1 maart hebben we grote leegverkoop in de winkel, dus we nodigen iedereen van harte uit nog een laatste keer binnen te wandelen."