• Marc Satijn

Het Leersums Kaashuis: 'Wij hebben meer dan kaas'

Advertorial

LEERSUM Zelfgemaakte bakkerij-delicatessen, handgemaakte bonbons en chocolade en een groot aantal binnen- en buitenlandse kazen. Het is maar een kleine greep uit het assortiment van het Leersums Kaashuis, maar bewijst dat de slogan 'meer dan alleen kaas' volledig de lading dekt. De kaas- en delicatessenwinkel viert ook nog eens een jubileum dit jaar: het tienjarig bestaan.

Al tien jaar lang hebben Carla en Gert-Jan Mulder de unieke winkel in het hartje centrum van Leersum. ,,Toen wij in 2006 de winkel overnamen stonden wij vooral achter een toonbank. Wij zijn dan ook erg blij dat wij na enkele 'facelifts' meer naast de klant zijn komen te staan en een ware totaalservicezaak zijn geworden", vertelt het echtpaar trots, die met hun winkel een uniek concept proberen neer te zetten.

BAKKERIJ Eén van die 'unieke' aspecten zijn de huisgemaakte bakkerij-delicatessen. ,Het was geweldig om de zaak over te nemen in 2006, maar ik miste mijn eigen passie: de bakkerij", vertelt Gert-Jan, die in de beginjaren met een 'oventje in de hoek' zijn passie nog vorm probeerde te geven. ,,Het succes werd zo groot dat wij nu in Rhenen een eigen bakkerij hebben waar ik diverse producten maak die aanverwant zijn aan kaas. Zo staan wij bekend om onze heerlijke kaasvlinders en -stengels", vertelt de bakker trots. Zijn producten worden dan ook niet voor niets als grotendeels landelijk verspreid en verkocht.

CHOCOLA Een andere uniek deel van het assortiment wordt geproduceerd door zoon Mulder. ,,Hij heeft nu al bijna 2,5 jaar een chocolaterie, maar hij eigen studentenflikken en chocolaatjes maakt", aldus Gert-Jan, die ook van chocolade gemaakte Leersumse schaapjes verkoopt in groot en klein, die ook erg leuk zijn om cadeau te geven. Naast de tapas, noten en andere delicatessen zal men bijna vergeten dat de hoofdmoot nog steeds de kazen zijn. ,,Naast alle binnenlandse kazen hebben wij een uitgebreid assortiment buitenlandse kazen, die wij nu in een open vitrine hebben weergegeven", vertellen Carla en Gert-Jan tevreden, die bij alle kazen ook bijpassende toast en broodjes hebben. ,,Maar naast buitenlands proberen wij ook een lokaal en streekassortiment te hebben.

SOCIAAL Met het continu uitbereiden van het assortiment hoopt Carla voortdurend de klanten te blijven prikkelen. ,,Het is goed om te blijven luisteren naar de mensen die in de winkel komen. Niet alleen op productgebied, maar ook sociaal", aldus Carla, die dat onderdeel het mooiste van haar vak vindt.

Na de vakantie gaat het echtpaar pas hun tienjarige jubileum vieren met grootse acties. ,,Dat komt na september. Nu hebben we eerst weer iets moois terug: Graskaas." En omdat Gert-Jan Formule 1-fan is heeft de winkel dit weekend de 'MaxMix'. ,,Dan kan iedereen gezellig naar Monaco kijken", zegt hij lachend. Het Leersums Kaashuis is te vinden in het centrum aan de Honingraat in Leersum.