• Een van de smulfeesten waarmee het jubileum werd gevierd, met rechts Neil Zenner.

    Zenner DSF
  • Impressie van een van de vele uitvoeringen door leerlingen van Zenner DSF

    Boukje Melieste

'Het is een soort huiskamer bij Zenner'

LEERSUM Zenner DSF (Dansen Sporten Feesten) is een begrip in de regio. De gedreven en bekende Helma Zenner leidt het bedrijf met haar zoon Neil, maar het bestaat dit jaar al veertig jaar. En sinds dertig jaar is het te vinden aan de Rijksstraatweg 177, waar de afgelopen maanden menig feestje werd gevierd.

Edith Hazelzet

 

Met poffertjes vierden de peuter- en de kleuterdansers het dubbele jubileum al in juni. Hierna volgde een smulweek waarin alle kinderen die bij Zenner lessen, konden komen eten. Na de zomervakantie was er een groot feest voor de volwassen cursisten waarbij vele herinneringen werden opgehaald. Ook werden de drie medewerkers en een aantal vaste klanten, die al dertig jaar werken respectievelijk dansen en sporten bij Zenner, in het zonnetje gezet. Helma Zenner (59) straalt als ze vertelt over de geschiedenis van haar bedrijf. ,,Nog elke dag wanneer ik vanuit mijn woning hier beneden de zaal inkom, ben ik weer blij." Ze is de afgelopen jaren wat geminderd en geeft nog 'maar' 27 uur per week les, naast vele andere activiteiten.

OPVOEDING Zenner begon als stijldansschool. ,,Naast mijn baan als juf, gaf ik samen met Hans, destijds mijn man, 's avonds les in de hele regio. Stijldansen hoorde toen bij de opvoeding. We zaten vol, we hadden zo zestig jongeren per les." Ze vindt het jammer dat de belangstelling voor stijldansen is teruggelopen: ,,Door het samen leren dansen, leer je sociaal en emotioneel gezien zoveel." Dat kan nog steeds bij Zenner, waar daarnaast twee keer per maand een danscafé is. ,,Ik geef ook steeds vaker les aan bruidsparen die zich last minute willen voorbereiden op hun grote dag. En stijldansen hebben ze niet meer geleerd."

Toen de eigen dansschool aan de Rijksstraatweg dertig jaar geleden werd geopend, ging het aanbod meteen de breedte in. ,,Er kwamen andere soorten dans en sport bij. We hebben ook nog een sportschool gehad; Fitcentrum Amerongen heette dat." Inmiddels wordt Zenner DSF door zo'n acht- à negenhonderd klanten per week bezocht en worden er negen uur per dag lessen verzorgd in ruim twintig varianten en voor alle leeftijden.

PLEZIER Het maakt de bevlogen Helma niet uit hoe je beweegt, als je maar iets doet. ,,Niets is gek, alles is goed. Het is zo belangrijk dat kinderen leren bewegen op muziek. Dat ze al jong ervaren wat de vrijheid van bewegen met je doet." Ze ontwikkelde Kidswing, een speelse aanpak waarin motorische en cognitieve ontwikkeling aan elkaar worden gekoppeld. Inmiddels wordt deze methodiek landelijk door 345 docenten gebruikt. ,,Door uitnodigende muziek en werkvormen raken kinderen vertrouwd met hun lijf. Door luisterelementen leren ze spelenderwijs van alles; tegenstellingen, tellen. Elke les bevat ook een verrassing, een attribuut waarmee ze vrijelijk mogen bewegen. En ook heel belangrijk: ze hebben plezier samen", benadrukt Helma Zenner.

 

GEZELLIG Sinds zeven jaar runt Helma het bedrijf samen met haar zoon. ,,Door zijn inbreng is ons aanbod verjongd en vernieuwd." Helma vreest de dag dat ze echt gas moet gaan terugnemen. Ze heeft een sterke band met haar cursisten en zag generaties Leersumse kinderen opgroeien ,,We zien kinderen op tweejarige leeftijd beginnen met Beweegkriebels en dan willen ze verder met Kidswing en daarna (ballet)dansen, hiphop, breakdance of musical. En zo blijven ze jaren bij ons." Marina van Helden, die al dertig jaar bij Zenner lesgeeft, ervaart het hetzelfde: ,,De sfeer en gezelligheid zijn hier de bindende factoren. Het is hier gewoon een soort huiskamer. Je kent mensen lang en weet wat er in hun levens speelt. Dat schept een band en daarom zijn we hier zo graag."