• Met de helpende handen van Mayra Mendez, Phily Lunter en andere vrijwilligers steunt de nieuwe kansenWinkel studenten wereldwijd.

    Dorpsjournalist.nl

Helpende handen in kansenWinkel

DRIEBERGEN Het recente bestuursconflict binnen de Stichting VluchtelingKinderen heeft een staartje gekregen. Twee afgetreden bestuursleden van de Eurowinkel zijn zelf gestart met een winkel in tweedehands kleding, boeken, cd's, schilderijen en speelgoed.

Michiel Schaaij

In het pand van de voormalige BS Outletstore aan de Traaij opent vandaag (woensdag) de nieuwe kansenWinkel. De opbrengst is bestemd voor asielzoeker-studenten en voor studenten wereldwijd, die zonder een financieel steuntje in de rug hun opleiding niet kunnen betalen.

VRIJWILLIGERS Drijvende krachten achter de goededoelenwinkel zijn de van oorsprong Colombiaanse Mayra Mendez Escuderos en Phily Lunter uit Leersum. Mendez richtte elf jaar geleden samen met de inmiddels overleden Cees van den Broek de allereerste Eurowinkel in Leersum op. De nieuwe kansenWinkel wordt ondersteund door enkele teleurgestelde vrijwilligers van de Eurowinkel, die blij zijn opnieuw een helpende hand te kunnen toesteken.

PROEFDRAAIEN ,,Een wonderwinkel", zo noemt Lunter de in korte tijd uit de grond gestampte tweedehandszaak. Bij het inrichten van de kansenWinkel hebben Lunter en Mendez de handen flink uit de mouwen gestoken. De paskamers, waaronder ook eentje voor rolstoelers, heeft Lunter zelf vakkundig in elkaar getimmerd, waarna Mendez voor de aankleding zorgde. Een comfortabel zitje elders in het ruime pand moet ervoor zorgen, dat de winkel ook de gewenste sociale functie krijgt.

BOETIEKJE Afgelopen zaterdag werd voor het eerst met succes proefgedraaid. De prijzen in de kansenWinkel beginnen bij twee euro en kunnen oplopen naar 5, 10 en 15 euro. In een klein boetiekje voorin de winkel hangt de allermooiste kleding, die op 20 of 30 euro is geprijsd. ,,Onze topper is een jas van 40 euro, maar die heeft nieuw wel 500 euro heeft gekost", vertelt Lunter. De opbrengst gaat naar de zojuist opgerichte stichting Kansen voor Studenten.

IDEALEN De nieuwe stichting is bedoeld om de oorspronkelijke doelstelling en koers van de Eurowinkel in ere te houden. ,,Mayra blijft haar idealen trouw, dat is toch het mooiste wat een mens kan doen", aldus Lunter. Mendez zelf wil het liefst op de achtergrond blijven. ,,Het gaat niet om mij, maar om de studenten, die we de kans willen geven om door te leren", zegt ze. Volgens de tot Nederlandse genaturaliseerde initiatiefneemster biedt onderwijs de grootste kans op een rechtvaardige wereld.

SUCCES Mendez: ,,Het maakt niet uit waar je vandaan komt, welke kleur of geloof je hebt. Door te studeren krijg je dezelfde kansen om in het leven te slagen." Om de nieuwe winkel tot een succes te maken, hopen Mendez en Lunter dat inwoners van Utrechtse Heuvelrug hun gebruikte kleding en andere spullen voor het goede doel willen afstaan. Een Leersumse supermarkt heeft inmiddels een container vol ingezameld speelgoed gedoneerd en ook van andere kanten komen enthousiaste reacties.

De kansenWinkel is gevestigd aan Traaij 8 in Driebergen. Gebruikte kleding en spullen kunnen ook worden ingeleverd aan de achterzijde van het pand, tegenover het BP tankstation. De zaak is van woensdag tot en met zaterdag geopend tussen 09.30 en 17.00 uur.