• Babs Bouwman

'Goud kun je heel goed recyclen'

Advertorial

DRIEBERGEN Juwelier Diek Wechgelaar is al jarenlang een vertrouwd adres op de Traaij 98 in Driebergen. Conny en Diek Wechgelaar volgden destijds allebei de opleiding tot goudsmid in Schoonhoven. Bijna 38 jaar geleden begonnen ze hun winkel aan de Traaij, toen nog veel meer een traditionele juwelier met klokken er bij.

Wie over de lage drempel bij Wechgelaar binnenstapt, komt in een lichte eigentijdse winkel. Met een breed assortiment aan merk sieraden en ontwerpen van externe goudsmeden. De werkplaats is het domein van goudsmid Jeffrey During, waar hij alle sieraden vakkundig repareert en vermaakt.

EDELSTEENKUNDIG

,,Wij hebben een prachtig ambacht", aldus Conny Wechgelaar. ,,Want we zijn altijd bezig met mensen en emoties." Regelmatig komen er klanten bij juwelier Wechgelaar met een opdracht om iets te laten maken of vermaken. Bijvoorbeeld van trouwringen iets nieuws laten maken. Er een edelsteen aan toevoegen die van vakantie is meegenomen. Vaak zitten er emotionele zaken achter een sieraad. Echtpaar Wechgelaar duikt graag in de wensen van de klant en probeert zaken in stand te houden of te versterken. Leuk om te weten is dat Diek Wechgelaar edelsteenkundig is. ,,Er zit een hele wereld in een steen en het fascineert mij dat je puur natuur kunt gebruiken in sieraden." De goudsmeden vinden het overigens altijd bijzonder dat de klant zijn waardevolle sieraden aan hen toevertrouwd en daarom geven ze eerlijk en direct advies. Als er een sieraad vermaakt of ontworpen wordt, dan zijn de lijnen kort en kan er met de klant samen gebouwd worden aan het definitieve ontwerp. De werkplaats van de juwelier is goed uitgerust voor alle soorten werkzaamheden. Groot voordeel is dat de sieraden in huis blijven en niet worden opgestuurd. Hoofdzakelijk koopt Wechgelaar de sieraden in: van bijzonder tot gewoon. Met het merk Cardillac, van ontwerpers Paul en Carla, zijn de eigenaren heel blij. Dat vertegenwoordigt een niet alledaagse collectie geelgouden sieraden, ook verkrijgbaar in wit goud. Het Duitse merk Manu heeft een collectie met goud, zilver en edelstenen. En het Zwitserse bedrijf Kelim heeft wat meer algemene ontwerpen. Ook beschikt de winkel over een breed assortiment horloges. Voor reparaties van horloges werkt de juwelier met een vaste reparateur in de buurt, waar hij zelf alle werken naar toe brengt en weer ophaalt.

JONGE MENSEN

Het team bij juwelier is zeer stabiel en iedereen heeft zijn eigen stuk waarop hij of zij uitblinkt. Zo heeft Diek Wechgelaar zijn kennis over edelstenen en antiek en doet hij veel taxaties. Conny Wechgelaar is meer van de moderne sieraden en heeft de opleiding computertekenen gedaan. Yvonne Wildeman werkt al jaren als deskundig verkoper in de winkel. En Jeffrey During is de vaste man in de werkplaats: snel en handig en hij kan goed met de computer overweg. Want dat is de toekomst. Echtpaar Wechgelaar is tevreden met hun bedrijf en ze willen graag doorgaan zoals ze nu zijn. Maar liefst wel in samenwerking met jonge mensen. Zodat hun mooie ambacht doorgegeven wordt aan de volgende generatie. Info: 0343-518796 en www.diekwechgelaar.nl