Geef om je Hersenen

Woensdag 15 april zendt Omroep Max om 21.25 uur op NPO 1 de live televisieshow Geef om je Hersenen uit. In deze show vraagt de Hersenstichting aandacht voor de noodzaak van hersenonderzoek. De presentatie is in handen van Charles Groenhuijsen en Leontine Borsato. Bart Chabot brengt als verslaggever veelbelovende onderzoeken in beeld.

Charles Groenhuijsen: 'Ik heb vorige maand mijn eigen moeder verloren. Ze leed aan de ziekte van Alzheimer. Het was een lang en moeilijk afscheid. Wat zou het fantastisch zijn als we voor deze ziekte en andere hersenaandoeningen een oplossing kunnen vinden.'

Leontine Borsato en Charles Groenhuijsen presenteren aanstaande woensdagavond, 15 april, de televisieshow Geef om je Hersenen, 21.25 uur op NPO 1.

Geef om je Hersenen is een programma met indrukwekkende verhalen, bijzondere optredens en informatie over de werking van ons brein. Veel bekende én onbekende Nederlanders vragen tijdens de uitzending aandacht voor de noodzaak van hersenonderzoek, waaronder Jan Mulder, Joke Bruijs, Joop Braakhekke en Rob Trip. Er zijn muzikale optredens van onder andere Wibi Soerjadi, Angela Groothuizen, 3JS en Van Dik Hout.

Bart Chabot gaat als verslaggever op pad en zal op geheel eigen wijze veelbelovende onderzoeken onder de aandacht brengen. Zo gaat hij op bezoek bij prof.dr. Sander Geurts, die met zijn team een neuroprothese heeft ontwikkeld. Met dit uitwendige kastje kan iemand het lichaamsdeel dat verlamd is weer aansturen door middel van een electrode in dat lichaamsdeel.

Het kan iedereen overkomen

De cijfers liegen er niet om; één op de vier mensen in Nederland krijgt ooit in zijn leven een hersenaandoening. Iedereen kent helaas wel iemand die is getroffen door een hersenbloeding, dementie, depressie of hersenletsel heeft opgelopen door een ongeval. Ook jonge kinderen, zoals Fenna (foto) kunnen getroffen worden.

Fenna (8) werd op vierjarige leeftijd getroffen door een beroerte. Zij kan sindsdien haar rechterarm niet meer bewegen. Fenna: 'Mijn droom is dat ik hetzelfde kan als alle andere kinderen'.

Door een hersenaandoening raak je vaak jezelf kwijt, je karakter, je dromen, je ambities. Lopen, praten en denken, alles wat zo vanzelfsprekend leek, is voorbij. Het kan iedereen zomaar overkomen, op ieder moment van de dag. Jong of oud. Dat is de keiharde realiteit voor een half miljoen mensen in Nederland. Zij zitten thuis. Geïsoleerd en onbegrepen. Dat moet stoppen.

In de afgelopen 25 jaar is er veel bereikt. Door nieuwe technieken is het gelukt om hersenaandoeningen beter te herkennen en beter te behandelen. Maar genezen kunnen we ze nog niet.

De Hersenstichting is ervan overtuigd dat meer onderzoek leidt tot genezing. Wij zetten alles op alles om beschadigde hersenen te kunnen herstellen. Helpt u mee?

Geef om je hersenen

Steun de Hersenstichting.

Geef via www.hersenstichting.nl of doneer op

IBAN: NL18 INGB 0000 000 860