• Babs Bouwman

'Eerbied staat voorop bij een uitvaart'

Advertorial

DOORN Twaalf en een half jaar lang voerde Carla Frankena haar vak in uitvaartbegeleiding met passie uit. Ze volgde de opleiding bij Marjon Klaassen: uitvaartbegeleiding in een nieuw jasje. Door de versoepeling van de regels werd er meer mogelijk en dat sprak haar aan. Want daardoor kon de familie op een eigen manier afscheid nemen van een dierbare. Deze week stopt Carla Frankena met haar bedrijf. ,,Ik heb iedere uitvaart met liefde begeleid", aldus Frankena. Voor haar is het tijd om andere dingen te gaan doen en ze draagt met groot vertrouwen haar klantenbestand over aan Alting Uitvaarten in Utrecht.

Carla Frankena wilde haar eigen bedrijf beginnen en ze las in de vakbladen dat er een 'black spot' was in Doorn. Dat betekende dat er ruimte was in Doorn en omstreken om een bedrijf in uitvaartbegeleiding te starten. Met hulp van haar familie schreef ze een bedrijfsplan, ontwierp een logo en stuurde ze brieven naar alle artsen, dominees en verpleeghuizen op de Heuvelrug. Vanaf dag één was het een succes: ,,Ik heb gedaan wat goed bij mij paste", zegt Carla Frankena. Voor haar is het belangrijk dat het gaat zoals de familie het wil. En dat het, ongeacht het aantal uren dat ze maakt, een mooi afscheid wordt. Want de uitvaartbegeleider is pas tevreden als de familie na afloop zegt: ,,Fijn, dankjewel."

ANKER

De keuze om haar klantenbestand over te dragen aan Alting Uitvaarten is meer dan logisch. Al jaren vangen Carla Frankena en Hiske Alting elkaar op tijdens vakanties. Maar niet alleen dat: ze delen ook allebei de passie voor het vak en er zijn meer overeenkomsten. Ze volgden dezelfde opleiding en werken op dezelfde manier. Daarbij ligt de nadruk vooral op de begeleiding van de familie. Hiske Alting: ,,Niet alleen tijdens de uitvaart, maar juist in de dagen ervoor denken wij met de mensen mee en functioneren we als een anker voor ze. Samen werken we naar een mooi eindresultaat toe, het persoonlijke afscheid."

NAZORG

Alting Uitvaarten zit in het centrum van Utrecht en is in 2006 opgericht door Hiske Alting. Met de groei van het bedrijf is Pauline Res sinds voorjaar 2015 als uitvaartbegeleider ingestapt. Vanuit haar woonplaats Driebergen kan zij de regio Utrechtse Heuvelrug uitstekend bedienen. Het overnemen van de contacten van Carla Frankena sluit daar mooi bij aan. Hiske Alting en Pauline Res stuurden iedereen een brief, ook om te laten weten dat er altijd ruimte is om alles nog een keer door te praten. Want bij Alting Uitvaarten zijn de mensen van groot belang. Niet alleen voor en tijdens het afscheid. Maar ook de periode erna. Een half jaar na het afscheid bieden zij nazorg aan. Pauline Res: ,,Uit ervaring weten wij dat er juist dan er nog behoefte kan zijn om een pas op de plaats te maken. Wij faciliteren zonder kosten een gesprek met iemand die 100% luistert naar wat mensen nodig hebben om door te kunnen gaan."

Carla Frankena beveelt Alting Uitvaarten van harte aan en ze vindt het belangrijk om alles goed over te dragen. Dat is nu precies het stokje dat Hiske Alting en Pauline Res van haar willen overnemen: een warm hart en liefde bij iedere uitvaart. Info: www.altinguitvaarten.nl