• Moniek van Mens en Marion Kroezen van Alfine Uitvaarten. De onderneming bestaat inmiddels tien jaar.

    Alfine Uitvaarten

'Dankbaar voor het vertrouwen'

Advertorial

HEUVELRUG Alfine uitvaarten bestaat deze maand tien jaar. Moniek van Mens startte het bedrijf in 2008, vanuit haar toenmalige woonplaats Leersum. Een keuze vanuit het hart: mensen kunnen bijstaan in een moeilijke periode.

Nu, tien jaar later, kijkt ze met voldoening terug op de keuze die ze destijds maakte. Na vijf jaar alleen te hebben gewerkt, ging ze samenwerken met Marion Kroezen en startten de dames een tweede vestiging in Baarn. Alfine Uitvaarten is inmiddels een begrip op de Utrechtse Heuvelrug en ook in Baarn, Soest en omgeving weten de mensen Alfine te vinden. ,,Het is heel bijzonder om telkens weer zoveel vertrouwen te krijgen. Daar zijn we dankbaar voor", vertelt Moniek van Mens.

EIGEN WIJZE Ze gaat verder: ,,Wij willen mensen helpen om het laatste afscheid in te vullen op een manier die bij hen past. Dat zit vaak in kleine dingen. Door de tijd te nemen om stil te staan bij de overledene, wie hij of zij was en hoe hij of zij leefde, ontstaan vanzelf ideeën. Een afbeelding van het eigen schilderij op de kaart, een milieuvriendelijke kist, samen de sokken aantrekken die moeder nog zelf heeft gebreid, dat soort dingen zijn waardevol." De dagen tussen overlijden en uitvaart zijn vaak intense en intieme dagen, waar mensen goede herinneringen aan over houden. Het is telkens weer rustig aftasten wat er leeft en daarop inspelen. ,,Wij nemen de tijd en zijn soms klankbord, praatpaal, regisseur, bemiddelaar en organisator tegelijk. Mensen nemen ons in vertrouwen. Ons werk gaat vaak veel verder dan zorgen dat de uitvaart goed is geregeld. Juist dat maakt het zo bevredigend om te doen", vertelt Marion Kroezen.

Kinderen, mensen met dementie of een verstandelijke beperking vragen speciale aandacht bij een uitvaart. Hoe betrek je ze bij het afscheid? ,,Onze achtergrond in de sociale dienstverlening helpt ons. Samen met de familie zoeken we naar een manier om juist ook deze kwetsbare familieleden te betrekken. Voor kinderen ontwikkelden we een kinderkoffer met boekjes, kleine cadeautjes en knutselmateriaal. Bij mensen met dementie letten we erop dat er niet teveel prikkels zijn. Er is geen standaard recept, maar telkens weer zoeken we naar wat past."

AANTAL In de afgelopen tien jaar is het aantal uitvaartondernemingen flink gegroeid. ,,Dat is niet zo gek", zegt Moniek van Mens. ,,De behoefte aan persoonlijke begeleiding en kleinschaligheid groeit. Daarin onderscheiden we ons. We worden gekozen om die redenen, maar soms ook omdat mensen voorkeur hebben voor een vrouw. Ook doen we meestal zelf, in samenwerking met de familie, de laatste zorg voor de overledene in plaats van dat uit te besteden." De manier waarop het laatste afscheid vorm krijgt ontwikkelt zich. Steeds vaker kiezen mensen voor een andere locatie dan kerk of crematorium. Ze nemen afscheid op een plek waar de overledene graag kwam, op een mooie locatie in de natuur of soms ook thuis. Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht, bijvoorbeeld bij de keuze voor een kist of door te kiezen voor een Natuurbegraafplaats. Ook wordt de overledene weer vaker thuis wordt opgebaard, soms ook met een natuurlijke opbaring met graszoden. Info: www.alfineuitvaarten.nl