• Babs Bouwman

Betaalbaar eten op topniveau

Advertorial

AMERONGEN Peter-Paul Swijnenburg liep al een tijdje rond met plannen om een restaurant te beginnen op Buitenplaats Amerongen. Tot voor kort was er wel een gelegenheid voor de kasteelmuseumbezoekers en is Buitenplaats Amerongen al ruim tien jaar actief in zakelijke en particuliere ontvangsten. De naam Bentinck werd gekozen als eerbetoon aan Graaf van Aldenburg Bentinck, die veel heeft betekend voor de lokale bevolking van Amerongen en wiens nazaten veertig jaar geleden als laatste bewoners uit het kasteel trokken. Swijnenburg wil met het restaurant de rode draad van de afgelopen tien jaar voortzetten: kwaliteit en hoog niveau.

Het kersverse restaurant Bentinck is gevestigd in de voormalige stallen van het kasteel. Dankzij het predicaat Rijksmonument zijn de stalinterieurs volledig bewaard. ,,Dat maakte het tot een uitdaging om het restaurant goed in te delen", aldus eigenaar Swijnenburg. ,,We hebben een combinatie van comfort en het authentieke karakter gerealiseerd." Het indrukwekkende wandkleed, gemaakt van schapenvachten en bloemenpigmenten van kunstenares Claudy Jongstra is een blikvanger in de ruimte.

Met zorg is er een team samengesteld, die allemaal hun sporen in de restaurantwereld verdiend hebben. ,,Ik werk graag met mensen die weten waar ze het over hebben", vertelt Swijnenburg, die zelf veel ervaring met catering en partijen heeft.

CREATIVITEIT

De eerste keer dat chef-kok Tommy Janssen een voet over de drempel zette bij Bentinck, wist hij al: ,,Dat gaat hem worden!" Samen met een team van zes koks bereidt hij dagelijks de heerlijkste gerechten, waarin groenten de hoofdrol spelen. Nog een paar maandjes en dan loopt Tommy met een mandje naar de moestuin, om de ingrediënten voor die dag te oogsten. ,,Het proces van spannende combinaties te bedenken zit zeven dagen per week in mijn hoofd", aldus de chef, die zijn creativiteit uit in het eten. Het bedenken en toepassen van diverse bereidingen en technieken van een ingrediënt is zijn passie. Het doel een lichte en goed verdraagbare keuken. Heel veel proeven en bezig zijn met zijn vak, dat is zijn geheim. Het liefst haalt hij alle producten uit de buurt, zoals de scharrelhoenders en de lammetjes van de boer om de hoek. En in het najaar weer hazen en reeën via jagers op de Heuvelrug.

VERRASSENDE COMBINATIES

Ook de wijnkaart is met zorg samengesteld: ,,Voor een leuke prijs toch een mooi glas Bourgogne drinken", vindt restaurantmanager Arnoud Pot. Uitgangspunt is zoveel mogelijk duurzame en biologische wijnen aan te bieden, deels uit Nederland. Het team adviseert graag mooie combinaties met de gerechten. Sinds de opening op 15 februari zijn er al veel enthousiaste reacties. Er zijn gasten die al voor de derde keer terugkomen zijn. En dat past precies bij de wensen van eigenaar Peter-Paul Swijnenburg: betaalbaar eten op top niveau met tevreden gasten.

a [Drostestraat 1, AmerongenT 0343 - 20 6000E info@restaurantbentinck.nl