• Babs Bouwman

Bakkerij Aalbertsen maakt alles zelf

Advertorial

DOORN Brood en Banket Aalbertsen aan de Kampweg in Doorn bestaat 20 jaar. Op 1 oktober 1997 namen Wim en Gerrie Aalbertsen de winkel over van Hans en Marion van Leeuwen. Ondanks dat bakker Aalbertsen al 17 jaar in de bakkerij werkte, was het een sprong in het diepe. Maar tot op de dag van vandaag heeft hij er geen spijt van. ,,Het is het mooiste vak wat er is", zegt Wim Aalbertsen. ,,Iedere ochtend als mijn wekker gaat, of het 2 uur is of half 4, ga ik met plezier naar mijn werk."

Meer dan 150 jaar geleden begon het eerste bakkersbedrijf in het pand aan de Kampweg. Tot 1912 mochten de bakkers nog hemelwater gebruiken om het brood te bakken. De put waar ze het regenwater in opvingen, zit nog steeds onder het huis. Net als de goed bewaarde eierput in de kelder, waar de eieren in de winter in kalk gelegd werden om ze goed te houden. Echtpaar Aalbertsen is de vijfde generatie die een bakkerij in het huidige pand voortzet. Bakker Wim had altijd al de intentie om voor zichzelf te beginnen en hij haalde alle benodigde diploma's. Ook deed hij alle luxe opleidingen voor chocoladewerk, suikerwerk, luxe taarten en luxe brood. De laatste jaren zijn veel veranderingen opgetreden. Tegenwoordig moeten alle producten voorzien zijn van een etiket waar precies op staat wat er in zit. Dat is belangrijk voor de mensen die allergieën hebben zoals gluten, ei of koemelk. Er komen ook steeds vaker verzoeken om speciaal brood. Wim Aalbertsen gaat met de mensen om tafel en bijna altijd komt er een broodsoort uit dat ze mogen eten. Hij bakt dat brood speciaal voor de mensen. Ook maakt hij al jarenlang een appeltaart voor een jongen die allergisch is voor alles. Toen het jongetje 6 jaar werd, was zijn grootste wens een verjaardagstaart, want dat mocht hij nooit eten. Wim maakte een taart voor hem. De jongen was zo blij en schreef een brief om de 'Lieve Bakker' te bedanken. Dat was één van de hoogtepunten van Aalbertsen.

SPECIALITEITEN

De bakkers bij Aalbertsen maken alles zelf. Ook de bonbons die in de winkel liggen. Een speciale airbrush techniek geeft ze een mooie glans en kleur. Een bonbon is iets wat je op een schaaltje legt en waar je eerst naar kijkt. En pas als je denkt: die lijkt me lekker, dan maak je je keus en dan moet ie helemaal naar wens zijn. Aalbertsen wilde per sé daarmee aan de slag.

In de bakkerswinkel kun je ook uit veel soorten taarten kiezen. Voor een babyshower, frozen taarten, Barbie met een hoepel, een paard, een brandweerauto of een trekker. Je kunt het zo gek niet bedenken. Op broodgebied is volkoren, spelt en victoriabrood de specialiteit. Elk moment van de dag komt het brood vers uit de oven. Daar onderscheidt Bakkerij Aalbertsen zich mee. Van 2 tot 7 oktober viert Aalbertsen het jubileum. Elke dag zijn er activiteiten in of voor de winkel: aanbiedingen, choiros of berry's, om te proeven en op zaterdag worden er oliebollen gebakken. Zoon Jeroen helpt ook mee. Wie weet wordt hij straks de 6e generatie bakker? Dan kan papa het wat rustiger aan gaan doen. En dan blijft de naam Aalbertsen nog bestaan. Want dat is inmiddels een begrip in heel Doorn en Omstreken. Geopend: maandag t/m vrijdag: 7.30 - 18.00 uur. Zaterdag: 7.00 - 16.00 uur.

a [Bakkerij AalbertsenKampweg 12 Doorn0343-412029wj.aalbertsen@hetnet.nl