• Marc Satijn

Bakker De Korenaar stopt

DOORN Bakker De Korenaar aan de Dorpsstraat in Doorn heeft definitief haar deuren gesloten. Afgelopen zaterdag was het voor het laatst dat bakker Ruud van Beugen en zijn vrouw Edith de winkel open deden. Na 36 jaar eindigt er een tijdperk van de kleine bakkerswinkel en de rondrijdende bakkersbus van Van Beugen.

Marc Satijn

,,We zijn blij verrast dat wij zo veel afscheidscadeaus hebben gekregen. Wel 25 dikke bossen bloemen, dertien flessen wijn, vele cadeaubonnen en mijn favoriet Bacardi-Rum", vertelt de bakker tevreden. Of hij de bakkerij gaat missen? ,,Vooral het contact met de mensen langs de weg."

BROODBUS De Korenaar was namelijk niet enkel een kleine winkel met een grote bakkerij er achter gelegen, Van Beugen reed ook bijna iedere dag met zijn broodbus door Zuid-Doorn om het brood aan de deur te verkopen. Veel generaties kennen hem dan ook als 'de bakker waar je als kind een gratis bolletje kon halen'. ,,Maar we hadden ook altijd hondenkoekjes bij ons. We ontvingen zelfs een afscheidskaartje van vier rottweilers, als dank voor alle koekjes", lacht zijn vrouw.

Het stoppen van het echtpaar kwam niet zomaar uit de lucht vallen. ,,We wilden al stoppen sinds dat ons pand in de verkoop stond, eigenlijk sinds mijn hartinfarct en hartoperatie. Nu hebben wij besloten wel te stoppen met de winkel, maar voorlopig hier te blijven wonen", aldus Van Beugen, die na zijn ziekteperiode wel de trouwheid van zijn klanten opmerkte. ,,Ondanks dat ik er vier maanden uit had gelegen, kwamen de klanten gewoon terug. Dat is leuk om mee te maken."

BIJNA VREEMD De eerste niet-werkzame dagen zijn bijna vreemd te noemen. ,,We zijn vanmorgen opgestaan en hebben eerst gewandeld. Daarna ben ik de schuur ingaan om de sleutelen", aldus Van Beugen, die daar eerder nooit echt de tijd voor had. ,,Ik kom tijd te kort", stelt hij. De rust vinden ze al wel enige tijd op de camping in Hoevelaken, waar ze ieder weekend komen. ,,Daar zullen we wat vaker heen gaan. En ik hou een klein stukje bakkerij om hobbymatig door te gaan."

Ondanks dat de winkel uit het straatbeeld zal verdwijnen, verliest Doorn het 66-jarige echtpaar zeker niet. ,,We blijven voorlopig wonen op de plek van de winkel." In ieder geval gaan ze genieten van een welverdiend pensioen.