• Marc Satijn

Aartje Kuiper neemt afscheid

DRIEBERGEN Na 26 jaar als uitvaartverzorger te hebben gewerkt in Driebergen neemt Aartje Kuiper-Wijnmaalen van Stichting Uitvaartverzorging De Algemene op pensioengerechtigde leeftijd afscheid. Per 1 augustus zal ze gaan genieten van haar 'vrije dagen', waarbij direct de eerste dag al is ingevuld: een bezoek aan Tiengemeten. ,,Dat is iets wat ik al jaren wil doen", vertelt Kuiper tevreden.

Marc Satijn

In 1976 kwam haar man in dienst bij De Algemene, dat toen nog een vereniging was. ,,Vijf jaar later -na de geboorte van mijn kinderen- werd ook ik steeds vaker ingeschakeld. Ik werkte toen nog als 'typemiep' op een notaris- en accountantskantoor, maar in 1991 kwam ik uiteindelijk ook zelf in loondienst bij De Algemene", vertelt Kuiper, die in haar jaren op kantoor wel de nodige theoretische kennis had opgedaan. ,,En ik had al ervaring in het uitvaartvak door het continu meelopen."

NUCHTER Ze heeft haar werk naar eigen zeggen 'met plezier gedaan'. ,,Een rare uitspraak, maar ik haalde er wel voldoening uit. Het is erg veelomvattend: emotioneel, maar ook nuchter en organisatorisch. Het hoort er allemaal bij en mijn taak was om -alles bij elkaar- er iets moois van te maken." Ze vond het dan ook een 'eer' om bij de mensen achter de voordeur te komen. ,,Ze geven je toch een verantwoordelijkheid en vertrouwen."

SOCIAAL Missen gaat ze haar vak dan ook zeker, maar loslaten? ,,Dat lukt mij, ook al denkt mijn omgeving van niet", zegt ze glimlachend. ,,Wel ga ik de sociale contacten missen. Dat gaat nu vanzelfsprekend vanuit het werk: heel soepel. Maar de flexibiliteit van het beroep -met afwisselende werktijden en de oproepbasis- maakt dat je weinig tijd hebt voor een sociale kring om je heen. Daarin moet ik wel iets gaan zoeken..."

Ook voor de Stichting is het volgens secretaris Kees Kraan een 'schat aan ervaring' dat verloren gaat. ,,Het is vooral de betrokkenheid en ervaring die wij gaan missen. En de manier waarop ze dat doet: de kwaliteit. Het is lastig om dat naadloos over te laten lopen op de opvolging", aldus Kraan, die inmiddels al wel een opvolging heeft voor Kuiper: Ans de Jong. ,,Zij weet het succes van onze stichting goed voort te zetten!"

AFSCHEID Een afscheidsreceptie voor Kuipers komt er in ieder geval niet. ,,Daar heb ik een hekel aan", stelt ze. Ze kijkt dan ook uit naar haar 'pensioen' en heeft een 'kast vol spullen' waar ze de tijd mee kan vullen. ,,Met de hobby's en vrijetijdsbestedingen kom ik al een heel eind."