• De gemeenteraad komt nog niet met een plan B; Rik Wesseling naar de Raad van State

    Wilco Willemse

Voorlopig geen ‘Plan B’ voor varkensstal

LEERSUM De uitbreidingsplannen van de varkensstal van veehouder Rik Wesseling uit Leersum zijn definitief van de baan. Althans, als het aan de gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt. De boer zelf kondigde eerder al aan zich er niet bij neer te leggen en stapt naar de Raad van State. Een ‘Plan B’ heeft de raad voorlopig nog niet voor de boer. 

Marc Satijn

Enkel de SGP-fractie was voor de uitbreidingsplannen van de veehouder en betreurt het dan ook dat de rest van de raad tegen de plannen stemt. Volgens de SGP waren de plannen van de boer een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. 

PLAN B Een verwoede poging van de fracties D66, CristenUnie en OPEN -om middels een motie opnieuw met de betrokkenen om de tafel te gaan zitten om te kijken naar een 'Plan B'- kon niet op steun van de meerderheid rekenen. De drie partijen lieten in het voorstel duidelijk doorschemeren te willen kijken naar woningbouw op de locatie van de varkensstal aan de Nieuwe Steeg in Leersum, zodra er sprake zou zijn van een mogelijke verhuizing van het boeren bedrijf van Wesseling. ,,Het is te kort dor de bocht om nu al aan te geven wat wij willen doen met de locatie" , laat CDA-raadslid Werner van Katwijk weten. Hij noemt het voorstel van de drie partijen zelfs 'gevaarlijk'.

DUBBELE AGENDA Volgens Van Katwijk zou het aannemen van dat voorstel, vlak na het niet steunen van de uitbreidingsplannen van de veehouder, kunnen duiden op een dubbele agenda van de Raad. ,,Verondersteld zou kunnen worden dat de Raad een belang heeft om tegen de uitbreidingsplannen te stemmen om vervolgens daarna de locatie als een bouwlocatie te ontwikkelen. Dat kan niet de bedoeling zijn en is het ook zeker niet." 

Het voorstel van de D66, CU en OPEN wordt voorlopig aangehouden en in het nieuwe jaar verder -uitgebreid- besproken. ,,Dit vergt namelijk zorgvuldigheid", aldus SGP-raadslid Gert-Jan van den Brink. De VVD-fractie wil echter liever dat het traject nog langer wordt aangehouden, vanwege de door Wesseling aangekondigde gang richting de Raad van State. ,,Het lijkt mij niet handig om deze discussie naast een Raad van State-proces te voeren", aldus Ron van der Laan (VVD).

VERTRAGING Wesseling zelf liet eerder al weten de twee processen -het met de buurt om de tafel zitten en de stap naar de Raad van State- graag gelijktijdig te willen voeren. Volgens hem zou het proces al te veel tijd hebben gekost en wil hij verdere vertraging voorkomen.