• Marc Satijn

SP stapt na verkiezingen uit de Heuvelrugpolitiek

HEUVELRUG De SP-fractie zal na de verkiezingen niet meer deelnemen aan de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug. Dat maakte fractievoorzitter Jasper van Geijtenbeek maandagavond bekend tijdens de Algemene Beschouwingen. Volgens Van Geijtenbeek beschikt de partij momenteel over te weinig menskracht om de verkiezingen voor te bereiden én wil de fractie weer meer op straat te zien zijn.

 

Marc Satijn

 

,,Omdat al onze betrokkenheid en werkzaamheden naar de Raad zijn gegaan, zijn wij de afgelopen periode weinig te zien geweest op de straat. En dat is vreemd, voor een actiepartij als de SP", zo verklaart Van Geijtenbeek. ,,Het aantal actieve partijleden is, net als bij de andere partijen, flink teruggelopen. Daarom moest het werk binnen de afdeling de afgelopen periode al  door steeds minder mensen worden gedaan. Dubbelfuncties hebben voor flinke overbelasting gezorgd."

 

LOKAAL Ondanks dat ze uit de Heuvelrugpolitiek vertrekken, blijft de lokale partij wel actief binnen de regio. Zo stellen ze ook de komende vier jaren acties te gaan ondersteunen, zich pro-actief op te stellen ten aanzien van problemen van inwoners en informatie-avonden over actuele onderwerpen te verzorgen. 

 

GEMIS Ook burgemeester Frits Naafs betreurt het bericht van de SP-factie. ,,Normaal zeg ik altijd dat de democratie leeft binnen onze gemeente, maar dat is na vandaag een stukje minder. Het is raar dat deze fractie uit onze Raad verdwijnt… wie moet er dan met tomaten gooien?", aldus Naafs, die het verdwijnen van de SP als een 'gemis' ervaart en wel bij Van Geijtenbeek heeft nagevraagd of ze wel echt alles uit de kast hebben gehaald om dit te voorkomen. 

 

,,Hoe graag ik dit ook zou willen, er ligt dan gewoon een te grote druk op mij. Ik had het ook liever anders gezien", antwoorde de fractievoorzitter. 

 

LASTIG Van Geijtenbeek hoopt echter wel weer in 2022 terug te keren in de Gemeenteraad. ,,Maar we zullen dan wel het bestuur en de partij op orde moeten hebben. Het zal een lastige opdracht worden. Maar lukt het niet in 2022, dan komen we wel weer op in 2026... daar maak ik mijzelf niet zo druk om." Ook over hun eigen positie maken de drie huidige Raadsleden zich geen zorgen en zijn ze voornemens op een later moment weer terug te keren.

 

STEMMERS Toch voorziet raadslid Corine Jongste voor de fractieleden een probleem. ,,Ik stem al jaren zelf op de SP, dus waar moet ik op stemmen in 2018?", aldus Jongste, die aangeeft dat de keuze om nu het vertrek van de partij al aan te kondigen nog niet zo makkelijk was. ,,Helaas zitten we hierin aan regels vast, maar het is behoorlijk vroeg, zo enkele maanden voor de verkiezingen."

 

Of er een andere partij de plek van de SP in zal nemen en naar welke lokale partij de huidige SP-stemmers toe uit zullen wijken, zal blijken tijdens de verkiezingen van 2018. In ieder geval zal door het wegvallen van de socialistische partij de verhouding binnen de Heuvelrugpolitiek weer anders komen te liggen.