• Bas Czerwinski

Landelijke stembusprimeur voor blinden in Heuvelrug

HEUVELRUG Volwaardig meedoen aan de raadsverkiezingen is geen utopie meer voor inwoners met een visuele beperking. In Utrechtse Heuvelrug en Den Haag zijn op 21 maart een aantal stemhokjes uitgerust met een zogenaamde soundbox.

Michiel Schaaij

Dat hulpmiddel voor blinden en slechtzienden werd eerder deze week succesvol op 100 personen uitgetest. Daardoor staat niets de gezamenlijke Haags-Heuvelrugse primeur meer in de weg.

ZELFSTANDIG Het ingenieuze apparaat leest de papieren stemformulieren voor, zodat blinden en slechtzienden hun democratische recht eenvoudiger en zelfstandig kunnen uitoefenen. De plaatselijke soundbox staat tijdens de verkiezingsdag opgesteld in een stemhokje in het Doornse Park Boswijk. Dat ligt tegenover zorginstelling Bartiméus aan de Driebergsestraatweg. In Den Haag doen tijdens de raadsverkiezingen acht stembureau's mee.

MAL Twee visueel beperkte kiezers uit Doorn en Wijk bij Duurstede kaartten hun problemen in conventionele stemhokjes aan bij burgemeester Frits Naafs. Samen met de gemeente Den Haag heeft Naafs nu een speciale mal met gaatjes laten maken. Die wordt over het stembiljet gelegd en kiezers krijgen dan te horen welke partijen er in hun gemeente meedoen.

VOORLEZEN In een tweede stap kunnen de stemmers met een visuele beperking per partij de namen van de kandidaten laten voorlezen. Daarna kunnen ze door te voelen en te tellen de politicus van hun keuze vinden. Ten slotte brengen ze hun stem uit door met het rode potlood in het betreffende gaatje een vakje in te kleuren.

INNOVATIE Burgemeester Naafs is enthousiast over de innovatie. Hij pleitte eerder al op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor het herinvoeren van digitale stemapparaten. Omdat die lobby voorlopig nog niet tot een doorbraak heeft geleid, heeft Naafs zich nu ook ingezet voor deze tussenoplossing voor visueel beperkte inwoners. Het pilotproject werd voorbereid met medewerking van Bartiméus, Visio, de Oogvereniging en de Haagse stichting Voorall.