• Marc Satijn

Einde van lokale GroenLinks-PvdA

HEUVELRUG Bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zal de huidige combinatiepartij GroenLinks/Partij van de Arbeid niet meer op de kieslijsten verschijnen. Op initiatief van beide lokale afdelingen ontstaat er één nieuwe politieke beweging: Open. Daarmee nemen ze afstand van de grote landelijke namen en hopen ze met de nieuwe beweging inwoners te trekken die zich niet willen binden aan een landelijke politieke partij, maar zich wel willen inzetten voor de lokale politiek.

Marc Satijn

Op dit moment heeft de onlangs opgerichte linkse beweging een tijdelijk bestuur, met een co-voorzitterschap gevormd door huidig PvdA-secretaris Age Halma en GL-voorzitter Harrie Swarte. ,,De bedoeling is dat er op een later moment een vast bestuur komt", aldus Halma. De beide partijen gooien - met de keuze om van de landelijke partijen af te wijken - naar eigen zeggen 'de luiken open' in de lokale politiek: ze stappen af van het klassieke model.

TIJD Volgens Swarte zijn de Utrechtse Heuvelrug-fracties niet de eerste die zich losweken van de landelijke partijen. ,,In Rhenen, Woerden en Bunnik is een dergelijke samenwerking al werkelijkheid en ook in de oude gemeente Driebergen was er een progressief gevormde partij genaamd PDR."

Dat de partij precies op dit moment naar buiten komt met de nieuwe plannen heeft volgens beide bestuursleden niets te maken met de landelijke verkiezingen. ,,Wij hebben onze tijd genomen, want wij moesten het eerst rooien met onze eigen 300 leden. Zij vinden het nu een gezonde stap." Bang dat deze leden weglopen zijn de bestuursleden dan ook niet.

SOCIAAL EN GROEN Sinds de vorige twee verkiezingenvormen de twee partijen een combinatie, waarbij ze zijn samengevoegd tot één partij, met één fractielijst en één wethouder. ,,Ook Open wordt een lokale kiesvereniging", stelt Halma, die de kans groot acht dat de huidige raads- en fractieleden aan blijven binnen de nieuwe beweging. Maar bang dat het daarmee toch een verkapte GL/PvdA-partij wordt zijn ze niet. ,,Mensen mogen zich aansluiten bij onze vereniging als ze zich aantrokken voelen tot ons programma, met als ondertitel 'sociaal en groen'", aldus de bestuursleden, die als voorbeeld geven dat Partij voor de Dieren-aanhangers - die nu geen vertegenwoordiging hebben binnen de gemeenteraad - aan kunnen haken bij de nieuwe partij. Middels een campagne worden mensen opgeroepen om zichzelf aan te sluiten.

,,We willen een beweging zijn die zich inzet voor een sociale en groene Heuvelrug, waar alle inwoners in mee kunnen doen. Vandaar de naam Open", aldus de initiatiefnemers. Op 21 januari kunnen geïnteresseerden kennis maken met de plannen van de nieuwe beweging tijdens de nieuwjaarsborrel van de GL/PvdA. ,,Iedereen is welkom om 16.00 uur in de jongerenruimte DJOI op Engweg 24e in Driebergen."

KLUSSEN Voorafgaand aan de bijeenkomst steken de aanwezigen ook de handen uit de mouwen bij het jongereninitiatief DJOI en zullen ze gaan schilderen, poetsen en reparatiewerk verrichten. ,,Wij willen als beweging vaker wat doen voor de samenleving, zoals het helpen bij de kinderboerderij."