• RaceXpress.nl/Bas Kaligis
  • RaceXpress.nl/Bas Kaligis
  • RaceXpress.nl/Bas Kaligis

Zumbrink pakt podium tijdens debuut op Oschersleben

AMERONGEN De snelle Supercar Challenge reed afgelopen weekend zijn tweede raceweekend van het seizoen op het Duitse Circuit van Oschersleben. Voor Henry Zumbrink een debuut: in zijn inmiddels al aardig lange raceverleden, was dit de eerste maal dat hij dit circuit zou bezoeken. Het circuit bleek niet teleur te stellen voor de rijder uit Amerongen: ondanks de snelle concurrentie wist hij zijn debuut op een zonovergoten circuit af te sluiten met een tweede en derde plaats. Niet slecht voor een eerste bezoek aan dit technische circuit en zeker gunstig voor de punten in het kampioenschap.

Nathalie Voorn

Op donderdag kwam Zumbrink met zijn team al aan op het circuit. De eerste vrije training vond plaats op vrijdag vroeg in de morgen. Met zijn eerste bezoek aan dit circuit wist hij niet goed wat te verwachten. ,,De baan bleek leuk, niet al te groot, met veel korte bochten.'' De snelle Volvo had dus niet al te veel vermogen nodig op dit Mickey Mouse circuit, maar het weekend zou meer techniek van de rijder vereisen. Aan de diverse vrije trainingen hield Henry een goed gevoel over, maar het bleek dat de concurrentie in de Spaanse Moslers duidelijk sneller was op deze baan.

Tijdens de vrije training op zaterdag ging het wat minder voor Zumbrink, aangezien de Moslers duidelijker sneller waren dan gedacht. Tijdens de kwalificatie wist Henry toch een derde startpositie te bemachtigen, met anderhalve seconde achterstand op de kop.

EERSTE RACE De eerste race werd verreden om vijf uur op zaterdag onder droge omstandigheden. Bij de start vanaf de derde plaats moest de rijder uit Amerongen een plek inleveren, maar ging een mooi gevecht aan om zijn P3 terug te halen. Net voor de pitstop slaagde hij hierin, maar door de strafseconden (van zijn eerder gewonnen races) kwam hij als vijfde pas weer de baan op. Na de verplichte stop zat de snelheid er echter goed in, wist Zumbrink zich terug te rijden naar de tweede plaats en mocht zijn eerste race van het weekend wederom op het podium eindigen.

TWEEDE RACE De zondag was een erg warme dag, de thermometer tikte de 30 graden aan, de zon scheen de hele dag en het was drukkend warm. Vooral met een race van 90 minuten in het vizier, dienden de rijders zich goed voor te bereiden, aangezien de temperatuur in de auto verder oploopt dan normaal. Henry wist vanaf zijn derde startpositie in de eerste bocht direct de tweede plek te bemachtigen en deze te behouden tot na de verplichte pitstop. Vier ronden voor het einde liep echter de borging van een wiel los, waar Zumbrink een extra stop moest doen om het wiel na te laten trekken. Hoewel hij niet meer voluit kon gaan, kon hij toch strategisch rijden en wist alsnog op de derde plek te finishen.

Zumbrink over zijn debuut in Oschersleben: ,,Het afgelopen weekend was ik voor het eerst op het Circuit in Oschersleben. Apart, ik heb al op zoveel circuits gereden, maar deze nog niet. Het bleek een leuke baan te zijn en ondanks snellere concurrentie en wat pech tijdens de tweede race, heb ik toch het maximale eruit gehaald. Een tweede en derde plek is goed voor de punten. Hopelijk kunnen we tijdens de volgende race in Spa Francorchamps weer voor de winst gaan!"