• Hennis van Zyl (met haarband) in de scrum namens Pink Panthers

    Rugby-shots

Zuid-Afrikaanse versterking voor Pink Panthers

DRIEBERGEN Rugbyclub Pink Panthers hebben tot november de beschikking over de Zuid-Afrikaanse speler Hennis van Zyl (32). De Driebergenaren profiteren niet alleen met het eerste team van zijn kennis en kwaliteiten. Ook de rest van de club wordt naar een hoger niveau geholpen door de vriendelijke Rugbyer.

Danny van der Linden

,,Ik vind het heel leuk om in Nederland te zijn", zegt Hennis van Zyl vriendelijk tegen iedereen die het hem vraagt. De rugbyer die in Zuid-Afrika uitkwam voor teams als Vredenburg en Veldrif RFC is neergestreken in Driebergen. Via zijn vriend en ploeggenoot Xander van Mourik uit Driebergen kwam het contact met the Pink Panthers tot stand. Van Mourik woonde in het verleden in het Afrikaanse land en raakte bevriend met Van Zyl.

,,Ik vier nog steeds elk jaar vakantie in Zuid-Afrika. Het leek me ook leuk om Hennis mijn land en omgeving te laten zien. Dus ik heb hem naar Nederland gehaald." In Driebergen verblijft de rugbyer in een gastgezin. ,,Rijk en Alma zijn hele lieve mensen van de club", legt Xander van Mourik uit. ,,Zij hebben Hennis opgevangen in Nederland."

NIVEAU Hoewel rugby in Zuid-Afrika een grotere sport is dan in Nederland, is Hennis van Zyl positief over het niveau in ons land. ,,Ik ben aangenaam verrast", zegt hij. ,,Het spel is hier wel langzamer dan ik gewend ben, maar het is net zo fysiek." Dat Van Zyl gewend is snel te spelen is volgens vriend en ploeggenoot Van Mourik een voordeel voor Pink Panthers. ,,Hij leest het spel makkelijk", legt hij uit.

Wel is de intensiteit waarmee de sport wordt beleeft in Zuid-Afrika groter. ,,Daar wordt rugby op scholen aangeleerd en komen bij wedstrijden gemakkelijk acht- tot tienduizend fans kijken. Er wordt dan een barbecue aangestoken en dan is het feest", weet Van Mourik. ,,Hier is het natuurlijk een hobby die we er in het weekend bij doen."

Rugby kent een Engelse oorsprong. ,,Maar de beleving is in Zuid-Afrika groter dan in landen als Engeland of Frankrijk", zegt Xander van Mourik. Hennis van Zyl rondde in Zuid-Afrika zijn opleiding aan de Paarel Gym rugby school af waarna hij de Western Provence Rugby Academy bezocht. Ook kwam hij uit voor SA Springbok. ,,Dat is een team van de vissersbond. Zij selecteren de beste rugbyers om het op te nemen tegen teams van vissersbonden uit andere landen", vertelt Van Zyl.

TRAININGEN JEUGD Van Zyl blijft tot eind november in Driebergen. Hoewel zijn visum een jaar geldig is, moet er ook gewerkt worden. ,,Ik zit in de distributie van aardappelen, uien en ijsblokken", vertelt hij. Toch wordt er momenteel gekeken naar een mogelijkheid om de Zuid-Afrikaan in het voorjaar weer naar Nederland te krijgen. ,,Maar daar kunnen we nog niets zinnigs over zeggen", aldus Van Mourik.

Hennis van Zyl is bij Pink Panthers niet alleen aanwezig als speler van het eerste team. ,,Ik geef ook trainingen aan de jeugdteams. Zo probeer ik hen te helpen om naar een hoger niveau te groeien", legt hij uit. Ook de spelers van het eerste team hebben profijt van de aanwezigheid van Van Zyl. Als speler op de hoekenpositie, neemt hij Nederlandse spelers op dezelfde posities regelmatig apart om hen tips te geven.

Voorlopig geniet Hennis van Zyl dus van het rugby en het leven in Nederland. ,,De grootste verschillen? De mensen zijn hier veel rustiger dan in Zuid-Afrika. En het is hier allemaal veel schoner en beter geregeld. Ik heb het enorm naar mijn zin en ben blij dat mijn sport me deze kans heeft gegeven om Nederland te leren kennen."