• Na afloop van de wedstrijd nog een mixed team foto van de Maarnse en Zambiaanse meiden.

    Monique José Timmermans

Zambiaanse hockeyers in Maarn

MAARN De MHCMaarn-meisjes en jongens B-teams hebben zaterdag twee teams uit Zambia ontvangen op de Maarnse hockeyvelden. Een internationale wedstrijd tegen de jongens en meiden van de International School of Lusaka, de hoofdstad van Zambia met ruim een miljoen inwoners.

Monique José Timmermans

Aangezien iedereen Engels sprak was er prima te communiceren en vooral de meisjes wisselden ervaringen uit. Op hockeygebied zijn de Nederlanders de andere teams de baas. ,,Bij ons wordt niet in clubverband gesport, zoals we hier in Nederland zien. Je sport via school en doet telkens om drie maanden een andere sport", vertelt de begeleider van de sportieve Zambianen, die wel onder de indruk is van de fysieke inspanning die voor de Nederlandse jeugd gebruikelijk is. ,,Fietsen naar school dat kennen wij bijvoorbeeld ook niet en hier doen de kinderen daarnaast ook nog verschillende sporten."

SPORTIEF De Maarnse jeugd stelde zich sportief op. De jongens wonnen dik, maar zorgden er wel voor dat ook de Zambianen een paar doelpunten konden scoren. De meisjes pakten het nog anders aan. Zij hebben de spelers van beide teams voor de tweede helft van de wedstrijd gemixt, waardoor er twee gelijkwaardige teams ontstonden. Daar waar de Nederlanders niet gewend zijn om te spelen in de hitte, was dit geen enkel punt voor de internationale scholieren. Zij weten niet beter..

VERMOEID ,,Maar ze zijn wel erg moe, dat zie je al aan hun lichaamshouding. We hebben een druk programma achter de rug in de afgelopen weken. Diverse hockeywedstrijden en clinics, daarnaast diverse toeristische bezoeken in Nederland en ook Antwerpen. Morgen is de laatste dag en dan gaan we naar het Scheveningse strand, voor wie dat wil kan er ook gewinkeld worden. Maandag gaan we terug, dan kunnen ze slapen in het vliegtuig", vertelt de begeleider van de groep zaterdag na de hockeywedstrijden.

LEUK Voor MHC Maarn was het de eerste keer dat een buitenlands jeugdteam de club bezocht. ,,Ik zag de mail binnenkomen en dacht meteen dat is leuk", aldus Nanette Schoenmakers. ,,Na overleg met anderen binnen de club hebben we ja gezegd. Er moesten natuurlijk wel vrijwilligers beschikbaar zijn voor de ontvangst die ook nog moest passen in het Zambiaanse programma."

GEWOONTES Nanette vervolgt: ,,Hun gewoontes zijn anders, ze willen allemaal hier douchen, wat onze eigen spelers nooit doen in het clubhuis. Dus ook door de natte ruimtes is de bezem gegaan. En het tijdschema is strak omdat ze aansluitend met de bus naar het toernooi om de Champions Trophy gaan."

VRIJWILLIGERS Dus zijn scheidsrechters en barbezetting opgetrommeld, boodschappen gedaan voor de lunch en taarten gebakken om het geheel een feestelijk tintje te geven. En zo zijn niet alleen de wedstrijden in harmonie verlopen, erna was het zeker zo gezellig aan de lange tafels met jongens en meiden van alle teams.

Meer info op www.mhcmaarn.nl.