• Jeroen van der Veer

'Wij zijn nog handig met onze handen'

DOORN Komt je op de Doornse ijsbaan, dan is de kans groot dat Theo Schippers je vriendelijk gedag zegt. De goedlachse vrijwilliger is er elke dag te vinden en er staat nog net geen bed voor hem klaar. Iedereen in het dorp lijkt Schippers te kennen en Schippers lijkt iedereen in het dorp te kennen. Juist dat zorgt ervoor dat de 71-jarige zoveel plezier in zijn werkzaamheden heeft.

Jeroen van der Veer

 

,,Doordat wij altijd anderen helpen, is men ook bereid ons te helpen. Dat maakt het zo fijn", begint Schippers aan zijn praatje. Als hem gevraagd wordt hoe zijn dagen op de vereniging eruit zien, komt er uit zijn mond een waterval aan woorden. De inwoner van Doorn is overduidelijk in zijn nopjes bij de vereniging en praat daar maar wat graag over. ,,Met een groep fanatieke vrijwilligers maken wij hier mooie dingen mee. Alles wat je hier ziet, hebben wij zelf gebouwd. Wij zijn nog van de generatie die handig is met zijn handen."

Het huidige onderkomen is vanaf 1990 in gebruik en de met een groepje hebben ze een mooi sportcomplex gemaakt. ,,We halen onze spullen overal vandaan. Zie je dat glas? Dat is kogelvrij. Hebben we bij de Rabobank vandaan", lacht Eep Willigenburg, de 'rechterhand' van Schippers. ,,In de opslag hebben wij ook van alles staan. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is hier. Stoelen, tenten, tafels en ga zo maar door."

SCHAATSPLEZIER Ondanks dat er op of rondom het complex altijd iets te doen is, houdt Schippers zich het liefst bezig met schaatsen. ,,Waar het virus vandaan komt? Ik heb geen idee. Vroeger groeide je op met schaatsen en dat is er altijd in gebleven. Daarnaast vind ik het gewoon mooi dat wij de jeugd dat kunnen bieden."

Daarmee doelt de 71-jarige op het feit dat hij met alle liefde midden in de nacht zijn bed uit gaat, om zo de baan te voorzien van minimaal 45.000 liter water. ,,Als het hard genoeg vriest, dan gaan wij aan de slag. Soms ben je een hele nacht bezig voor een paar uurtje schaatsplezier. Dat doen wij graag. Wij willen dat de mensen niet onthouden."

 

WERKZAAMHEDEN Ttal van vrijwilligerstaken neemt Schippers op zich en alles met evenveel liefde. ,,Gelukkig kan ik dit doen dankzij mijn vrouw", zegt hij met trots. ,,Zij gunt mij die vrijheid en daar ben ik haar dankbaar voor."

Nu het niet meer vriest, blijven er nog genoeg werkzaamheden rondom de baan over. ,,Er is hier altijd wat te doen. Een beetje opruimen, klussen, verven en schoonmaken. Eigenlijk alles wel, behalve het straatwerk. Dat doe ik niet. Dan krijg ik last van mijn rug."

Opeens laat Schippers een grote bak zien. Daarin zitten mappen die keurig gesorteerd zijn. ,,Als wij het ooit niet meer kunnen doen, moet men toch weten wat hier allemaal gebeurd. Alles is vastgelegd en beschreven. Maar hé, die kunnen we weer opbergen. Aan stoppen moet ik niet denken."

[In deze serie portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Deze week Theo Schippers van de Doornsche IJsclub.

Label:

Clubgezichten