• Picasa
  • Picasa
  • Marco Spelten actiefotografie.nl

Wie pakken de prijzen op het Sportgala?

De genomineerden voor het Sportgala op de Utrechtse Heuvelrug zijn bekend. Een overzicht van de kanshebbers.

Sportvereniging

ZWEMCUB WOESTDUIN Zwemclub Woestduin uit Doorn bestaat sinds 1934 en is één van de oudste verenigingen in de regio. Het ledenaantal is de afgelopen twee jaar enorm gegroeid en de club verwacht in het voorjaar van 2016 haar honderdste lid te begroeten.

Er is in 2015 flink geïnvesteerd in nieuwe (groene) clubkleding, trainingsmateriaal, cursussen voor trainers, werving van vrijwilligers, naamsbekendheid en een nieuwe website. Inmiddels heeft Zwemclub Woestduin een eigen wedstrijdploeg met KNZB wedstrijdlicentie en behaalt mooie resultaten. Om vooruitgang van hun wedstrijdzwemmers te waarborgen heeft Zwemclub Woestduin zich per december verbonden aan TOPCLUB Utrecht, deze stichting heeft het streven de snelste zwemmers in eigen regio te houden. Vanaf januari zal wekelijks een training worden verzorgd tijdens de clubtraining, door Olympisch zwemmer Robin van Aggele; Zwemclub Woestduin maakt daarmee ook ruimte voor zwemmers van omliggende verenigingen.

VÉLO HEUVELRUG Toerfietsvereniging Vélo Heuvelrug is een nieuwe toerfietsvereniging binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Opgericht op 17 februari 2015 en aangesloten bij de NTFU. De vereniging bestaat inmiddels uit 110 leden. Hiervan zijn achttien leden 55+. De overige leden zijn tussen de 19 en 55 jaar oud. Het aantal vrijwilligers binnen de vereniging is op dit moment zo'n twintig personen. Inmiddels zijn bestuursleden geschoold in opleidingen op het gebied van organisatie en technische begeleiding vanuit de NTFU. Leden nemen deel aan toerfietsevenementen in de weide omgeving en gebruiken de trainingsavonden op dinsdag en donderdag en de zondag om fietsvaardigheden en conditie op peil te houden. Door de oprichting van de vereniging probeert de vereniging de fietssport te promoten. ,,Volgend jaar willen we een fietstoertocht met afstanden van 75 en 125 kilometer over de Utrechtse Heuvelrug organiseren. Iedereen kan daar aan deelnemen. De vereniging wil de liefde en passie voor het sportief fietsen delen. Het motto is: Veilig en sportief samen fietsen van start tot finish.''

DE HAASKAMP Afgelopen jaar was een heel bijzonder jaar voor hockeyclub De Haaskamp. De club heeft een flinke stap vooruit gemaakt en heeft haar activiteiten en maatschappelijke impact verbreed. Er is een vernieuwde accommodatie (aanleg semi-waterveld), een nauwere samenwerking met de gemeente en buurtclubs ATV, DVSA en Hemur Enge. Trimhockey groeit flink, er is in juni een eerste clinic g-hockey gehouden. Ook is er bij De Haaskamp 'Jongeren op Gezond Gewicht', door hockey te organiseren voor 1200 kinderen op zeven basisscholen tijdens hun gymles en helemaal geen alcohol op de zaterdag meer te schenken, meer groente/fruit, water in plaats van ranja aan te bieden. Ook is er inmiddels een samenwerking met het COA gestart en staat er een clinic gepland voor jeugdige asielzoekers uit Overberg.

Sportiefste basisschool

DE UILENBURCHT Directie, docenten en de Ouderraad promoten op de Driebergse school De Uilenburcht samen een sportieve en gezonde levensstijl van de kinderen. Ze vinden het belangrijk dat kinderen veel bewegen en tegelijkertijd onder en buiten schooltijd samen leuke dingen kunnen doen. Als kinderen samen spelen en sporten, bevordert dat hun gezondheid en komt dat hun gehele ontwikkeling ten goede. Bovendien zijn ze dan later ook meer geneigd deze gezonde levensstijl vast te houden en actief te blijven. De school wil dat graag helpen stimuleren. De school heeft een eigen gymzaal en vakleerkracht voor bewegingsonderwijs.

Daarnaast is er een geformuleerd schoolbeleid op het gebied van beweging en gezonde voeding.

En tenslotte is er de goede samenwerking tussen team en ouders bij het promoten van sport en bewegen onder de leerlingen, dit komt bijvoorbeeld tot uiting in een relatief grote deelname onder leerlingen van de Uilenburcht aan de diverse sporttoernooien.

DE VUURVOGEL Op De Vuurvogel uit Driebergen wordt veel belang gehecht aan lichamelijke beweging. Naast de gymlessen en euritmielessen (danskunst) wekelijks in alle groepen wordt bewegen binnen diverse lessen in allerlei (coöperatieve) werkvormen geïntegreerd. Als je een evenwichtige ontwikkeling van hoofd, hart en handen wilt, is bewegen vanzelfsprekend aan de orde.

Het schoolplein is zo ingericht dat het uitnodigt tot bewegen. Kinderen bewegen voor hun plezier. Zo hebben bijvoorbeeld de leerlingen uit groep 6,7 en 8 op 16 oktober een sponsorloop gedaan, georganiseerd door leerlingen uit groep 8 (eigen initiatief) waarbij 2308,50 euro is opgehaald voor vluchteling-kinderen. Dit geld hebben zij overhandigd aan het Rode Kruis. Een spontane eigen sportprestatie met een mooi doel.

DE LADDER Bij Oecumenische basisschool De Ladder in Maarn spelen groep 1 en 2 dagelijks buiten en twee keer per week wordt gebruik gemaakt van het speellokaal voor de gymlessen. Iedere dag zijn er beweegtussendoortjes. Er is een verzamelmap met beweegtussendoortjes.Kinderen zitten erg veel stil in de klas. Beweging is heel belangrijk tijdens het leren, door middel van bewegen leg je verbindingen tussen je linker en de rechter hersenhelft en daarnaast onthoud je stof langer als je tijdens het leren beweegt. Vooral voor jongens is het bewegen van belang. Jongens hebben over het algemeen een grotere bewegingsdrang dan meisjes.

Als je stilzit gebeurt er relatief weinig in je lichaam, terwijl er juist van alles gebeurt als je gaat bewegen. Zo gaat er tijdens het bewegen extra bloed en zuurstof naar je hersenen.

Daarnaast worden er positieve hormonen aangemaakt als je gaat bewegen, wat nieuwsgierigheid opwekt. Door bewegen raak je ook je energie kwijt, waardoor je daarna weer meer geconcentreerd aan de slag kunt. Hebben de activiteiten ook nog verband met de behandelde lesstof, dan vang je helemaal twee vliegen in één klap! De school werkt mee aan het programma fit@school van de Utrechtse Heuvelrug

Sporttalent

BART POSTMA Bart Postma uit Driebergen (13) is Nederlands kampioen geworden tijdens de open Nederlands jeugdkampioenschap survivalrun categorie 10-12 jaar. Bart wist de wedstrijd te winnen vanwege zijn looptempo in combinatie met de kracht en souplesse die in de hindernissen goed van pas kwamen.

LUC WILLEMSE Luc Willemse (17) uit Amerongen heeft zich dit jaar (voor het tweede opeenvolgende jaar) geplaatst voor het WK Karten. Luc kwam namens Nederland uit in de Rotax Max Senior klasse. In deze klasse deden 72 rijders uit 45 landen mee. Op het WK had Luc, na een eerste, derde en vijfde plaats in de voorronden, pech in de finale, omdat hij in de eerste bocht van de baan werd gereden, waardoor hij 22e werd.

Luc werd verder negende op het EK in Wackersdorf, tweede op het EK / International Open in Adria en vierde op het BNL-kampioenschap (Open Benelux Kampioenschap) in Genk. Luc heeft de status van Nationaal Talent bij het NOC/NSF.

MAARTJE VAN DER HAMMEN Maartje van der Hammen (15) uit Maarn, één van de jeugdleden van de LTV Maarn, is een zeer getalenteerde tennisser en ook een zeer gewaardeerde persoonlijkheid binnen en buiten de vereniging. Maartje was uitgenodigd om mee te doen aan het Masterstoernooi van J.P. van Eesteren, omdat zij een paar toernooien had gewonnen in de categorie 5 in het van Eesteren tenniscircuit. De beste spelers uit het district Utrecht, mogen in hun eigen categorie meedoen. Tot ieders verbazing schakelde Maartje haar tegenstanders één voor één uit. In de finale mocht zij tegen de eerst geplaatste aantreden, waar zij in twee sets van won.

Sportploeg

BRIDGECLUB ORANGE WHITE Tim Verbeek heeft samen met Anton Maas, Ton Bakkeren, Bart Nab, Danny Molenaar en Bob Drijver met grote overmacht de Europese titel met bridge bij de open EK in Tromso gewonnen. Bij de open teams won het kernploegteam 'Orange White' met grote overmacht de Europese titel. Orange White speelde de finale tegen het Noorse team Blund; de Noren vormden geen moment een bedreiging voor de Nederlanders in topvorm.

HEREN 1 LTV MAARN Het Heren-1 team van LTV Maarn speelt al heel wat jaren samen, momenteel met zes man. Erik Brakké is als teamlid begonnen in 1986, Erwin van Leeuwen in 1992, Ronald Beduel in 1995, Tjerk Sybesma in 2003, Erwin van Luit in 2006 en Jelle de Bruijn in 2013.

Zij spelen al 27 jaar minimaal hoofdklasse en hebben dit jaar een open toernooi op Mallorca (ITF Senior Tour) gewonnen, waar sprake was van een sterk deelnemersveld.

C1 MHC MAARN Het meisjes C1 hockeyteam van MHC Maarn heeft afgelopen seizoen alle prijzen gewonnen die ze konden winnen. Naast het kampioenschap in de zaalcompetitie werden zij ook kampioen van de veldcompetitie. Bovendien wisten ze ook het Maarnse FantaC Toernooi te winnen. Het C1 team werd samengesteld uit speelsters die het seizoen daarvoor uitkwamen voor vier verschillende teams en nog niet eerder als team hadden samengespeeld. Ook bestond het team uit slechts vier speelsters die voor het tweede jaar in de C uitkwamen. Een jaar verschil maakt in deze categorie veel uit, wat de prestatie alleen maar groter maakte.

BARBARA BROUWER Barbara Brouwer (22) uit Doorn is in het seizoen 2014-2015 voor de tweede keer topscorer geworden bij de dames in de Korfbal League met 76 goals. Met haar nieuwe club TOP/Quoratio heeft zij in september de supercup gewonnen. Dit is een wedstrijd tussen de landskampioenen veld van Nederland en België. Als international van het Nederlands korfbalteam is zij in november wereldkampioen geworden met Oranje tijdens het WK in België. In een spannende finale werd België verslagen. Barbara heeft de A-status bij NOC/NSF.

HEIDI DOEST Heidi Doest (41) uit Driebergen heeft in augustus goud gewonnen met judo op de Special Olympics World Games in Los Angeles.

Sportman

PETER SLUIS Peter Sluis (62) uit Doorn heeft met zijn handbike in 2015 goed gepresteerd tijdens meerdere evenement. Op het NK-tijdrijden werd hij vijfde en op de weg pakte hij zelfs een bronzen plak bij de wegwedstrijd. Bij een grote wedstrijd van EHC in Utrecht kwamen alle Olympische en top-handbikers uit Europa/Nederland aan de start. Peter werd negentiende bij de tijdrit en twintigste bij de wegwedstrijd.

CHARLES HELSPER Charles Helsper (35) uit Driebergen was in 2015 weer niet te temperen. Zelfs een zweepslag, jong gezin en drukke baan, weerhielden hem niet om op niveau mee te sporten en zijn liefde voor sport te delen met anderen. Naast hoge ogen gooien bij het Nederlands kampioenschap wielrennen voor medici en paramedici (tweede), de Driebergenloop (vierde), en top-10 noteringen bij verschillende triatlons en hardloop-wedstrijden, uitte zijn sportieve hart zich in zijn goede doel. De actie "Tri2BeatCancer" zette Charles op als onderdeel van zijn werk als arts en coördinator kankeronderzoek in het UMC Utrecht. Daarbij gaat hij zelf de uitdaging aan om deel te nemen aan verschillende marathons en een hele Ironman-triatlon en geeft hij loop- en fietsclinics om geld in te zamelen voor het goede doel. Op zijn werk propageert Charles gezonde leef- en werkstijl en op de weg is hij voorvechter van de sociale en veilige beoefening van zijn geliefde wielersport.

MATS RODENBURG Mats Rodenburg (18) uit Driebergen heeft in april van dit jaar in Leeuwarden als basisspeler de U19 Korfbal World Cup gewonnen. Dit is het jaarlijkse toernooi, het officieuze Wereldkampioenschap Korfbal onder de 19 jaar. Verder is hij geselecteerd voor het districtteam van Oost. Voor zijn korfbalontwikkeling is hij dit seizoen vervroegd overgegaan naar de selectie waar hij in het tweede team op het hoogste niveau speelt. Ook dit seizoen zit hij weer in de voorselectie van het Nederlands team onder 19.