• Sjoerd Lenselink doet onderzoek naar de mogelijkheden voor padel in Driebergen

    Health Center Hoenderdaal

Wellicht nieuwe sport in Driebergen

DRIEBERGEN Naar aanleiding van de teruglopende interesse in tennis, is Health Center Hoenderdaal een haalbaarheidsonderzoek gestart naar een nieuwe sport. Het gaat om padel, een sport die vanuit Mexico via Spanje het Europese vasteland heeft weten te bereiken en momenteel aan populariteit wint in Nederland.

Danny van der Linden

Namens Hoenderdaal is student Sjoerd Lenselink (22) van de Avans Hogeschool in Den Bosch in het onderzoek gedoken. ,,Ik heb zelf een achtergrond in het tennis. Ik heb ook competitie gespeeld, maar ben gestopt. Nu doe ik aan fitness, al ligt mijn hart nog steeds bij de tennissport."

 

COMBINATIE Relatief nieuw in de tennissport is padel. ,,De sport is eigenlijk een combinatie tussen tennis en squash. Het grootste verschil is dat deze sport altijd met tweetallen tegen elkaar gespeeld wordt en dat de wanden om de baan mee mogen doen. Men hoeft niet perse de bal in één keer te retourneren naar de andere kant. Door het meedoen van de wanden ontstaat er eigenlijk een soort derde teamspeler", aldus Lenselink. De sport is de snelst groeiende sport in Nederland. Volgens de student commerciële economie is padel vooral populair onder mensen die al tennissen of squashen. ,,Zij stappen vaak over naar deze nieuwe sport waarbij ook het materiaal net even anders is."

INTERESSE Ook bij Hoenderdaal merkte men dat de interesse in tennis terug aan het lopen was. Men wilde onderzoek doen naar de reden van de teruglopende interesse en de mogelijkheid om een alternatief te introduceren. Lenselink is voor Hoenderdaal aan de slag gegaan met het onderzoek naar padel. ,,Vanuit school maak ik een verslag. Daarin moet ik onderbouwen hoe ik ga onderzoeken of deze sport in Driebergen haalbaar is." Hiervoor werd onlangs een enquête gestuurd naar de e-maildatabase van Hoenderdaal. Met de uitslagen van deze enquête wordt vervolgens gekeken naar de mogelijkheid om een of meerdere padelbanen te realiseren in Driebergen. ,,Er zijn dus nog geen verregaande plannen. Of er gebouwd gaat worden is mede afhankelijk van de resultaten van mijn onderzoek. Daarna moeten er nog diverse dingen gedaan worden. Denk daarbij aan een raming qua kosten. Het is dus nog niet definitief", weet Lenselink.

 

PADELBOND Dat het hier om een serieuze sport gaat, bewijst het bestaan van de officiële padelbond, gevestigd in Doorn, die is opgericht in 2010. Deze bond organiseert competities en demonstratiewedstrijden, maar houdt zich ook bezig met de samenstelling van het Nederlandse padelteam en opleidingen voor beginnende spelers. Peter Bruijsten van de padelbond is blij met het initiatief van Health Center Hoenderdaal om de mogelijkheden naar padel te onderzoeken: ,,Dit juichen wij alleen maar toe. Er is al een aantal banen in de omgeving, maar mensen vinden het leuk om tegen verschillende tegenstanders te spelen. Wij zijn dus zeer enthousiast." Volgens Bruijsten is padel een sport die voor iedereen toegankelijk is. ,,Wij zeggen weleens dat je drie jaar op les moet voor je kunt tennissen. Bij padel heb je de basis binnen drie minuten onder de knie. Bovendien is de sport niet blessuregevoelig en dus geschikt voor jong en oud."

REGIO Elders in de regio wordt al gewerkt aan een padelbaan. ,,LTV Maarn is bezig met de aanleg van banen. In Houten kan de sport al beoefend worden", aldus Lenselink. Wie meer wil weten over padel kan terecht op www.padelbond.nl