• Jurgen van Teeffelen

'Vrouwelijke coach heeft meer oog voor gevoeligheden'

DRIEBERGEN In Nederland staan vrouwen nog steeds op achterstand in de sport, vooral als het om coachen en besturen gaat. Hoe zit dit eigenlijk bij korfbal, dé gemengde sport bij uitstek? Een gesprek met drie dames van Dalto.

Jurgen van Teeffelen

De verslaggever is koud binnen of hij wordt al op zijn plaats gezet. ,,Wat ik écht raar vind is dat men in de media Mariska Veldheer nog altijd als de assistent van Adriaan van Dijk bij Dalto 1 neerzet. Hoewel Adriaan formeel de eindverantwoordelijkheid draagt, zijn Mariska en hij écht gelijkwaardig." Aan het woord is Dalto-bestuurslid Marion Bosga. Ook korfbalinternational Barbara Brouwer en Technische Commissie-lid Marijke Schaafsma zijn aangeschoven in het restaurant van Health Center Hoenderdaal. Naast hen aan de muur staat op het grote televisiescherm de Champions League-wedstrijd tussen Feyenoord en Lazio op; de dames hebben er geen oog voor.

 

Bosga blijkt wel een punt te hebben. Want onderzoek laat zien dat de media veel meer aandacht voor sportprestaties van mannen dan van vrouwen hebben. Dit versterkt het idee dat vrouwen er in de sport minder toe doen. Dat is namelijk, ook in Nederland, nog steeds het geval: het Mulier instituut voor sociaalwetenschappelijk sportonderzoek rapporteerde in 2014 dat de sportdeelname van vrouwen twee procent lager ligt dan die van mannen en dat acht procent minder vrouwen lid van een sportclub is. En als het om trainers, coaches en sportbestuurders gaat, staan vrouwen op een nog veel grotere achterstand, aldus het rapport. 

 

ZELDZAAMHEID Ook in de top van het korfbal blijkt een vrouw aan het roer een zeldzaamheid, vertelt Brouwer. Ze is net klaar is met de woensdagavondtraining van de B1; twee avonden in de week doet ze dit. Maar wanneer Brouwer met haar eigen team van TOP in Sassenheim traint en speelt, staat daar een man voor de groep. ,,In de League (de hoogste korfbaldivisie) zijn geen vrouwelijke trainers." Bij het Nederlandse team dan? ,,Nee, ook daar heeft een man de leiding", aldus Brouwer.

 

Wat daar de oorzaak van is: Brouwer denkt dat het vooral een kwestie van ambitie is. Volgens haar heeft het zeker een toegevoegde waarde, een vrouw als trainer of coach. ,,Er is meer oog voor gevoeligheden binnen het team, een man ziet dat minder snel. In ieder geval bij de B1 stappen de meiden wat sneller op mij af als ze ergens mee zitten."   

 

BALANS De gelijkwaardigheid van vrouwen is bij Dalto geen punt van discussie, zegt Bosga. ,,Volgens mij is het al jaren goed in balans. Voor zover ik me herinner zijn meiden altijd actief in de club geweest. Dat ligt niet alleen aan de sport maar ook aan de cultuur van de vereniging. Ik ken een korfbalclub in Amsterdam waar mannen en vrouwen twintig jaar geleden nog apart van elkaar in de kantine gingen zitten. Gelukkig is dit ook daar nu verleden tijd." 

 

Toch maar eens polsen hoe het écht zit met de verhouding man versus vrouw bij Dalto. Ten eerste, bij de leden? ,,Bij de jeugd hebben we meer meisjes, bij de senioren meer mannen." Dat lijkt best lastig voor een gemengde sport maar het wordt bij Dalto eenvoudig opgelost, vertelt Schaafsma. ,,Bij de jeugd kunnen meisjes als jongen meedoen, dan krijgen ze een hesje aan. Mannen hebben pech, die staan wat meer reserve." Hoe zit het bij de trainers? ,,Dat is fifty-fifty. Dalto 2 heeft een trainer, Dalto 3 een trainster. De A1 en A2 worden allebei geleid door een gemengd koppel."

En de scheidsrechters? ,,Tsja, dat doen vooral de mannen. Die willen graag de baas spelen", antwoordt een lachende Schaafsma. Bosga probeert de opmerking van haar clubgenoot te nuanceren. ,,Ik ben altijd scheidsrechter geweest, tot aan het hoogste niveau heb ik gefloten. Maar het is waar, we hebben weinig vrouwelijke scheidsrechters op de club. Hier komt nu wel verandering in: onze arbitragecommissie benadert actief meiden om te fluiten en begeleidt ze daar ook in." 

 

TROTS Tot slot, is de échte macht, die van het bestuur, ook netjes verdeeld bij Dalto? Bosga antwoordt: ,,We zijn met zijn vijven, op dit moment hebben we twee vrouwen maar het zouden er net zo goed drie kunnen zijn. We streven bij Dalto naar een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen binnen alle commissies en het bestuur; tot nu is dit geen probleem gebleken."

 

Volgend jaar neemt Bosga de voorzittershamer van Paul van de Griendt over. Ze wordt dan de eerste vrouwelijke voorzitter in de lange bestaansgeschiedenis van de Driebergse korfbalvereniging (Dalto werd in 1953 opgericht). Over man/vrouw ongelijkheid zul je dus niemand meer horen bij Dalto. ,,De vrouwen doen het goed op de club en daar zijn we ook trots op", vindt Bosga. Ze vervolgt: ,,Misschien ook nog leuk om te vermelden: de aanvoerder van Dalto 1 is een vrouw."