• Jeroen van der Veer

Veronike Kartman geniet van 'warm bad'

DOORN Na een enerverende periode kan Veronike Kartman (53) even stoom afblazen. Het waren maanden waarin de toekomst  van 'haar' zwemclub Woestduin aan een zijden draadje hing, maar door enorm veel inspanningen, is een langer bestaan gewaarborgd. Het zwembad blijft nog minimaal vijf jaar geopend en dat mag de voorzitter voor een groot deel op haar conto schrijven.

Jeroen van der Veer

 

,,Welnee", zegt ze als ze met bovengenoemde oordeel wordt geconfronteerd. ,,Ik heb een enorm sterk team achter mij. Alleen had ik dit nooit gekund. Oké, ik draag misschien het labeltje voorzitter, maar dit is echt niet alleen mijn verdienste."

Ruim zeven jaar geleden wandelde ze voor het eerst bij de Woestduin binnen en eigenlijk is ze er nooit meer weggegaan. Vrijwilligerswerk zit in haar bloed en ze vindt het dan ook erg leuk om te doen. Dat bleek ook wel toen een aantal jaar geleden Woestduin kopje onder leek te gaan. ,,Samen met Fred Odijk hebben wij toen de gok genomen. We besloten krachten te bundelen en zouden zelf opdraaien voor eventueel verlies. Gelukkig is het nooit zo ver gekomen."

 

GUNNEN Er waren momenten dat de vereniging dertig leden had, maar inmiddels staat de teller op zo'n 130 zwemmers. Desondanks hield de club altijd zijn identiteit en bleef het een knusse en gezellige vereniging. ,,En dat maakt het werken hier ook zo fijn. Ik ben hier gekomen omdat mijn kind er ging zwemmen, maar inmiddels heb ik er heel veel kinderen bij gekregen. Zo voelt het echt. Het is letterlijk en figuurlijk een warm bad."

De waardering voelt de voorzitter in de meest kleine dingen. Aan de glimlach van een kind als ze als trainster aan de badrand staat of bijvoorbeeld als ze een knuffel krijgt van de kleinste zwemmertjes van de vereniging. ,,Ik steek de uren in de club omdat ik het iedereen gun om te zwemmen. Daarvoor zijn vrijwilligers nodig en ik draag daar graag mijn steentje aan bij."

 

GAS TERUG Afgelopen maanden was het iets meer dan de gemiddelde twaalf uur per week. Maar ach, Kartman deed het met veel passie en plezier. Het zwembad in Doorn leek gesloten te worden, maar dit plan is voorlopig van tafel. ,,We kunnen nog minimaal vijf jaar verder, maar maken al plannen voor over twintig jaar. Deze club is springlevend, kerngezond en de leden zijn fantastisch. Ouderen en jongeren; ik ben enorm trots op hen."

Doordat een drukke periode nu achter haar ligt, heeft ze besloten even wat gas terug te nemen. ,,Trainingen worden nu beetje bij beetje van mij overgenomen en ook bestuurlijk kan ik meer uit handen geven."

Wie denkt dat Kartman daardoor minder aan de badrand staat, heeft het mis. ,,De zwemvereniging loslaten kan ik toch niet. Ook heb ik even geen taken te doen, ik ben er toch. Het sociale contact met de mensen vind ik belangrijk en ben oprecht geïnteresseerd in elk individu."

Label:

Clubgezichten