• Jurgen van Teeffelen op de Traaij.

    Danny van der Linden

Van Teeffelen schrijft wielerboek

DRIEBERGEN Als amateurwielrenner Dion Beukeboom zich aan het voorbereiden is op zijn poging het werelduurrecord te breken, volgt journalist Jurgen van Teeffelen hem op de voet. Als wetenschapsjournalist en wielerliefhebber doet hij diverse onderzoeken naar de kansen die Beukeboom heeft en is hij benieuwd naar het verhaal achter de poging. Een jaar van voorbereiding zal eindigen in Mexico en resulteren in een boek dat vanaf 26 februari in de winkels ligt.

Danny van der Linden

Van Teeffelen is geboren in Hilvarenbeek als jongste van drie jongens. Als hij besluit de studie Medische Biologie te volgen, komt hij in de omgeving van Utrecht terecht. Uiteindelijk is Driebergen zijn huidige woonplaats. ,,Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in sport en met name de wielersport", vertelt Van Teeffelen.

DAGELIJKS ,,Ik werkte in een wetenschappelijke omgeving en ging dagelijks op en neer naar Maastricht. Hoewel ik dat met plezier deed, besloot ik vier jaar geleden een andere kant op te gaan. De journalistiek trok me altijd al en ik heb me ingeschreven voor een cursus journalistiek voor academici." Als de journalist in spé tot de ontdekking komt dat bijna al zijn vrije opdrachten over sport gaan, weet hij genoeg. ,,Ik ben nu freelance wetenschapsjournalist en schrijf het liefst over sport en wetenschap."

Als Van Teeffelen op een dag op de radio hoort dat de onbekende amateurwielrenner Dion Beukeboom een aanval wil doen op het werelduurrecord spitst de journalist zijn oren. ,,Er werd uitgelegd dat Beukeboom volgens onderzoek de juiste CdA-waarde had om zo'n record neer te zetten. De term CdA-waarde zal de meeste mensen niet veel zeggen, maar mij wel. Dat verhaal trok me aan en ik zocht contact met zijn coach", zegt Van Teeffelen.

Aanvankelijk blijft het stil. ,,Toen bleek dat de coach net vader was geworden en wel iets anders aan zijn hoofd had." Uiteindelijk komt het tot kennismaking. ,,Het gesprek verliep goed", blikt Van Teeffelen terug. ,,We besloten een samenwerking aan te gaan."

Het blijkt de aanzet tot een sportavontuur. Elke donderdag reist Van Teeffelen van Driebergen naar Alkmaar om de training van wielrenner Beukeboom bij te wonen. ,,Maar ik volgde ook wedstrijden vanuit de ploegleiderswagen en andere ritten", vertelt Van Teeffelen. Het tweetal gaat zelfs samen fietsen. ,,Er ontstond een goede vertrouwensrelatie. Ik kreeg zelfs toegang tot alle trainingsgegevens."

Van Teeffelen volgt de hele voorbereiding van Dion Beukeboom op de voet en maakt verslag in zijn boek 'Het maakbare uur'. ,,Je kunt zo'n werelduurrecord op een hele wetenschappelijke manier benaderen. Dat vond ik erg interessant en daar schrijf ik over", legt de journalist uit. ,,Maar het boek is niet alleen leesbaar voor mensen die van wetenschap houden. Ook andere sportliefhebbers kunnen plezier beleven aan het boek." Het verschijnt 26 februari. Op 9 maart is er om 17:00 uur een signeersessie in boekhandel Jacques Baas aan de Traaij.