• Jeroen van der Veer

TTV Reflex viert jubileum

MAARN Tafeltennisvereniging Reflex viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum. Feest in Maarn, waar veel hoogtepunten voorbij kwamen. ,,De geslaagde reanimatie was de mooiste."

Jeroen van der Veer

Het is niet de grootste vereniging die de Utrechtse Heuvelrug rijk is, maar volgens Gert Dijkhorst en Marc van Pelt wel de gezelligste. Mede door de gemoedelijkheid kan TTV Reflex Maarn dit jaar zijn verjaardag vieren. Ruim 18.000 dagen bestaat de club inmiddels, wat betekent dat het 50-jarig jubileum gevierd wordt. ,,Daar zijn wij trots op."

 

Aangestoken door het tafeltennisvirus steken beide heren veel tijd en energie in de club. Elke dinsdag betekent tafeltennismiddag en steevast zijn zij dan ook in de hal aan de Buurtsteeg te vinden. ,,Als je eenmaal bij de vereniging betrokken bent, wil je er niet meer weg. De sfeer hier kun je uniek noemen."

 

JEUGD De tafeltennisvereniging is door Jan Koudijs en meester Hofstede officieel opgericht in 1968 als TTV Maarsbergen, maar in de periode daarna kende het ook tegenslagen. Zo brandde de oude kerk af en moest het uitwijken naar een gymzaal aan de Tromplaan. ,,Daar ontstond ook de naamswijziging naar TTV Reflex-Maarn", aldus huidig voorzitter Gert Dijkhorst.

Doordat Reflex-Maarn een relatief kleine vereniging was en is, werd spelen in de sportzaal te duur. Met muziekvereniging Klein Maar Dapper en Harmonie Manderen kreeg het een gebouw op het sportpark van SVMM en bloeide de vereniging op. ,,Maar", sombert Dijkhorst. ,,Helaas moesten wij in 2013 constateren dat een jeugdafdeling er niet langer in zat."

 OUD PAPIER Zonder jeugd, maar met veel passie en gezelligheid, houdt de tafeltennisvereniging zijn hoofd boven water. ,,Het gaat zelfs zo goed dat wij landelijk gezien de vereniging zijn die het minste contributie vraagt", zegt penningmeester Marc van Pelt trots.

Dit is mede mogelijk doordat Van Pelt en Dijkhorst maandelijks -in afwisseling met trainer René Koster en André Appeldoorn- achter een vuilniswagen hangen. Zij zamelen oud-papier in en het opgehaalde geld is voor de club. ,,Dit geeft dus wel aan hoe betrokken wij zijn bij Reflex", aldus de voorzitter.

 

IN DE WATTEN Een kleine 25 leden telt de vereniging en met hen wordt er elke dinsdag getraind. Vier seniorenteams spelen in de competitie, waarbij het eerste in de derde klasse acteert. ,,Eigenlijk is het armoe dat ik in het eerste team zit", zegt Dijkhorst bescheiden. ,,Maar ik vind het spelletje nog te leuk om er afscheid van te nemen."

Ook zijn er liefhebbers lid die niet in competitieverband spelen. Zij komen naar de vereniging om een balletje te slaan, te kletsen en gezelligheid te ervaren. ,,Wij leggen onze leden in de watten", legt Van Pelt uit. ,,Bakje koffie. Iets lekkers. Je kent het wel. Zij zijn en maken de vereniging en daar zijn wij zuinig op."

 

REANIMATIE Successen werden er genoeg geboekt, maar toch wil het duo een niet-sportmoment als hoogtepunt benoemen. Van Pelt: ,,Als bestuur stellen wij jaarlijks een onderwerp centraal. Toen wij 'veiligheid' hadden aangewezen en een cursus hadden gepland, zakte er een speler in elkaar. Met de voetbalclub SVMM hadden we net afgesproken dat wij ook bij de AED konden en dat heeft -in combinatie met de reanimatie- een leven gered. Tot op de dag van vandaag ontroert mij dat nog steeds."

 

GEZELLIGHEID MET OUD-LEDEN De komende tijd zal in het teken staan van jubileumactiviteiten. Zo is er op 21 april aan de Buurtsteeg een benefiettoernooi voor de Vereniging Spierziekten Nederland. ,,Wij nodigen daarvoor met name ongeorganiseerde tafeltennisliefhebbers uit en dus natuurlijk ook onze oud-leden. Wij hebben in ons archief nog wel de namen, maar veel (mail)adressen kloppen niet. Wij hopen dan ook dat veel oud-leden zich per mail bij ons melden. Met z'n allen willen wij er een mooie dag van maken."

In mei volgt er een fietstocht met leden en 55+-ers uit de regio en 23 juni zal men gaan klootschieten met de vereniging. Op 22 september volgt vervolgens de officiele receptie. ,,Zoals je begrijpt zijn wij redelijk druk. Daarnaast zijn wij druk bezig om meer leden te krijgen. Niet omdat wij ze nodig hebben om ons hoofd boven water te houden, maar omdat wij meer mensen de gezelligheid van Reflex willen laten ervaren."

Op www.reflex-maarn.nl zal de komende periode meer informatie komen over de activiteiten. Het mag duidelijk zijn dat de vereniging nog altijd in bloei is en nog niet van ophouden weet. ,,Nee, nooit", zeggen Van Pelt en Dijkhorst tegelijk.