• Padel is een laagdrempelige sport met spectaculaire rally's en veel spelplezier. Gaat Leersum ook aan het 'padelen'?

    Jarno Schurgers

Tennisclub overweegt aanleg padelbanen

LEERSUM Met de recente aanleg van LED-verlichting op alle zeven tennisbanen aan de Plaggeberg investeert Tennisvereniging Larsheim in een duurzame toekomst voor de club. Ook voor de aanschaf van 32 zonnepanelen voor op het clubhuis kreeg het bestuur tijdens de ALV op 30 oktober de handen op elkaar. Om de vereniging verder toekomstbestendig te maken, wordt onderzocht wat de aanleg van padelbanen de tennisclub zou kunnen brengen.

Edith Hazelzet

Padel, een racketsport met kenmerken van zowel squash als tennis, ontstond in 1962 in Mexico. Door gebrek aan ruimte op zijn erf voor de aanleg van een volledige tennisbaan, bedacht Enrique Corcuera een variant op de sport op een kleinere, omheinde baan. Wereldwijd beoefenen inmiddels twaalf miljoen spelers in 74 landen het spel. Sinds de introductie in 2005 door voetbalcoach Guus Hiddink is padel ook in Nederland een groeiende sport, die echter nog weinig bekendheid geniet. Volgens onderzoek door het Mulier Instituut wordt het hier vooral gespeeld door tennisspelers, en expats die het kennen uit Zuid-Amerika en Zuid-Europa. In Nederland was het in 2017 op 57 sportaccommodaties mogelijk om padel te spelen.

SPEELWIJZE Padel kan binnen en buiten worden gespeeld op een speciale padelbaan met een kunstgrasveld van 20 x 10 meter omheind door glas en hekwerk. Het veld bestaat uit twee helften gedeeld door een net. Elke speelhelft bestaat uit twee servicevakken en een achterveld zoals bij tennis. Het grote verschil is dat net als bij squash, via de zij- en achterwanden gespeeld mag worden, waarbij de bal altijd eerst de grond moet raken, en op de helft van de tegenstanders moet belanden. De bal blijft in het spel totdat deze twee keer heeft gestuiterd, in het net is beland of zonder te stuiteren uit de kooi wordt geslagen. De puntentelling is hetzelfde als bij tennis. Padel kent een eigen - snaarloos - racket en een iets kleinere, lichtere bal dan bij tennis. Er wordt voornamelijk gedubbeld.

DRAAGVLAK Bij Larsheim Tennis werd tijdens de ALV door het bestuur een vooronderzoek gepresenteerd, dat onder alle leden was verspreid. Voorzitter Jacques van Oostrum gaf in de inleiding aan, dat teruglopende ledenaantallen voor tennisclubs aanleiding zijn om padelbanen aan te leggen: ,,Ook bij ons zou dit een verrijking kunnen betekenen voor het aanbod van de vereniging. We hebben ruim voldoende tennisbanen voor het aantal leden dat we nu hebben. Eén tennisbaan 'opofferen' voor twee padelbanen is een mogelijkheid, mits er voldoende draagvlak is."

Parkcommissielid Arie de Boom schreef een rapport over de verkenning. Behalve contacten met andere tennisclubs in de regio, die al padel aanbieden, werden verschillende scenario's geschetst, mocht de club in een later stadium besluiten padelbanen aan te willen leggen. Meest logische plek zou zijn op een van de achterste tennisbanen, zodat het zo min mogelijk effect heeft op de omgeving.

ENQUÊTE Het bestuur verzocht de leden om hun reactie. Die varieerde van voorzichtige instemming tot twijfel aan de toegevoegde waarde voor de club ten opzichte van de benodigde, substantiële investering: 'Is het geen modegrill?' 'Hoe is de bezettingsgraad bij banen in de omgeving?' 'Zijn de spelers mensen die tennis inruilen voor padel? Dan schiet je er als club niets mee op.'

Besloten werd tot het inrichten van een onderzoekscommissie padel en het houden van een enquête onder de leden. Met de toezegging het commentaar mee te nemen, en aandacht te hebben voor alle randvoorwaarden besloot Van Oostrum: ,,Als we alles verder uitgezocht hebben, komen we terug bij de ALV."