• Marc Satijn
  • Marc Satijn

Shinty zoekt meer G-hockeyers

DRIEBERGEN De topscorer van de Utrechtse hockeyvereniging Kampong, Philip Meulenbroek, bracht afgelopen zaterdag een bezoek aan de Driebergse hockeyvereniging Shinty. Niet om een wedstrijd te kijken, maar om een clinic te verzorgen aan de zeven spelers van het 'G-hockey': een hockeyspel voor kinderen met een verstandelijke beperking. Niet alleen de spelers, maar ook een vriendje, broertje of zusje mochten meedoen aan de speciale ochtend. Het doel: het spelersaantal van het G-hockey binnen Shinty laten groeien.

Marc Satijn

 

G-hockey is een spel dat al vele jaren wordt aangeboden door de hockeybond KNHB, maar binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug is Shinty nog de enige aanbieder. ,,Als familieclub vinden wij het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan het spel, dus ook spelers met een beperking", vertelt voorzitter van het G-hockey Garnt van Logtestijn, die sinds de start in 2015 betrokken is bij de spelvorm.

Bij het G-hockey spelen de kinderen met een normale bal en stick; de materialen die bij het reguliere hockey ook wordt gebruikt. ,,Wel gebruiken wij extra ondersteunde materialen, zoals timers en duidelijke pictogrammen die de training weergeven."

SPELERS De kinderen die meedoen aan het G-hockey hebben een verstandelijke beperking. ,,Ze hebben bijvoorbeeld autisme, het Syndroom van Down of een lichte motorische beperking. Ze kunnen of willen niet meedoen aan het reguliere hockey, aangezien dit te technisch is, te snel is of te veel impulsen geeft", aldus de voorzitter, die aangeeft dat daarom de training plaatsvinden op een veld dat niet uitkijkt op de andere velden, om afleiding te voorkomen. Shinty gebruikt dan ook twee slogans voor dit type spel: 'Niemand buiten spel' en 'Gewoon wat gewoon kan, aangepast wat aangepast moet'.

TRAINERS Tijdens de training is de spanningsboog dan ook minder hoog en wordt het geheel aangepast aan het niveau van de deelnemers, inclusief de nodige pauzes tussendoor. ,,De training is onder leiding van twee hoofdtrainers, die om en om de training geven en vormgeven. Zij worden ondersteund door een paar enthousiaste jeugdhulptrainers uit de Meisjes A1, die de spelers 1-op-1 aandacht geven. Soms zijn de spelers namelijk afgeleid of stoppen ze ineens, dan kunnen zij daar op inspelen."

TOEKOMST Op dit moment bestaat het schema van de G-hockeyers voornamelijk uit het volgen van trainingen, het verkrijgen van clinics en het deelnemen aan toernooitjes op de zaterdagochtend. ,,Ook doen wij geregeld extra activiteiten óm de trainingen heen, zoals bijvoorbeeld pannenkoeken eten."

Het spelen van wedstrijden zit er -gezien het ledenaantal- nog niet in. De G-hockeycommissie van Shinty heeft zichzelf daarom een duidelijk doel gesteld voor het komende seizoen: groeien in het aantal spelers van zeven naar minstens tien. ,,Eigenlijk willen wij ook meedoen aan de competitie van de hockeybond. Dit speel je met aangepaste spelregels in 6- of 8-tallen, maar aangezien er soms een aantal niet kunnen meedoen, heb je meer spelers nodig."

DEELNEMEN Wie deel wil nemen aan het G-hockeyspel kan op Shinty terecht op de zaterdagochtend van tien tot elf uur voor 150 euro per jaar. ,,Ze krijgen dan ook een Shinty-shirt. Je bent volwaardig lid, dus je hoort er bij!" Meer informatie: www.shinty.nl.