• Jurgen van Teeffelen

'Schrijf maar over de eerste helft'

DRIEBERGEN In april speelde het G-team van FC Driebergen zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Tegen naaste concurrent Delta Sports. De Stichtse Courant nam een kijkje.

Jurgen van Teeffelen

Het ziet er heel officieel uit. Twee teams staan in een lange rij rond de middenlijn van veld 2A. Aan de ene kant acht mannen plus één vrouw van de thuisploeg FC Driebergen, aan de andere kant acht mannen plus één vrouw van de gasten uit Houten. Tussen hen in scheidsrechter Paul Kooiman. Het is nog vroeg, twintig minuten voor negen om precies te zijn. De gezichten van de spelers staan vrolijk. Van wedstrijdspanning is maar weinig te merken. Terwijl het vandaag wel om de tweede plaats op de ranglijst gaat. Daar staat Delta nu, maar alleen vanwege een beter doelsaldo.

 

STUWENDE KRACHT Aan de zijlijn kijkt Bert de Goede rustig toe. Hij heeft een FC Driebergen trainersjas aan, zijn handen steken in de zakken van zijn spijkerbroek. Het is fris deze lenteochtend, de zon moet nog wakker worden. De Goede, oud-dominee van de Maranathakerk in Driebergen, is de stuwende kracht achter het G-team dat de voetbalvereniging al een paar jaar rijk is. Het team bestaat inmiddels uit zeventien licht-verstandelijke gehandicapten in de leeftijd van pakweg 18 tot 35. Waarom ze in dit team spelen? De Goede: ,,Autisme, ADHD, het hele spectrum. Ik weet het allemaal niet precies, want ik ben geen medicus." Vandaag voetballen er negen mee, precies genoeg om negen tegen negen te spelen.

Het begin van de wedstrijd is duidelijk voor de thuisploeg. Nadat aanvoerder Mark jammerlijk een kans om zeep helpt, weet Jonathan even later wél het doel van Delta te vinden. Hij is duidelijk in zijn nopjes met zijn goal, zwaaiend met zijn rechter wijsvinger rent hij juichend het hele veld over, zijn teamgenoten links en rechts passerend. Langs de kant kijkt Rob Radstok glunderend toe. Hij staat dit jaar De Goede bij in de trainingen. De Goede heeft namelijk geen voetbalachtergrond en had vorig seizoen gemerkt dat het team op een dood spoor terecht was gekomen. Twee jaar terug promoveerden ze naar de B-klasse maar dat werd geen succes. Het niveau was te hoog, de tegenstanders waren veel fysieker en af en toe ook agressief. Het gevolg? Zijn jongens werden bang en gingen weglopen van de bal. Aan de ervaren trainer Radstok de taak om het team wat voetbalkennis bij te brengen. Positiespel, strak inpassen, vrijlopen: voor een aantal spelers is dit nog steeds abracadabra maar anderen hebben het snel opgepikt, constateert Radstok.

 

CORRIGEREN Rik haalt vanaf twintig meter van het doel met zijn linker hard uit. Het schot gaat hoog over. Rik moet nog warmdraaien. Als enige op het veld heeft hij én zijn armen en benen volledig bedekt én ook nog handschoenen aan. Riks volgende schot komt in de goede richting. IJlings scheert de bal langs de linkerpaal, voor de Delta keeper aan de goede kant. Inmiddels is de stand gelijkgetrokken. Vanuit een corner heeft de nummer 10 van Delta -Alexander staat op zijn rug- gescoord. Driebergen keeper Jurjen kon daar niks aan doen; normaal voetbalt hij mee maar omdat de vaste keeper er niet is, heeft hij vandaag het gifgroene keepersshirt en de grote keepershandschoenen aangetrokken. Jurjen merkt dat hij last heeft van de ring die hij om één van zijn vingers draagt maar pas in de rust heeft hij tijd om die af te doen.

Kooiman fluit af voor de eerste helft. Een G-wedstrijd is gemakkelijker te leiden dan een gewone wedstrijd, vindt hij. G-voetballers hebben respect voor de scheidsrechter en mekkeren niet over een discutabele beslissing. Bovendien corrigeren spelers elkaar wanneer iemand in het veld overdreven misbaar maakt. Wanneer in de tweede helft Mark een foute pass aflevert, roept Jonathan ,,stil" naar een medespeler die daar commentaar op levert. ,,Mond houden", roept Mark op zijn beurt naar Jonathan. Met een krachtig ,,kop dicht, Mark", sluit Rik de kortstondige woordenwisseling af.

 

THEE Wat De Goede precies in de thee heeft gestrooid is onduidelijk, maar goed spul was het niet. In de tweede helft is FC Driebergen geen schim meer van het team dat in de eerste helft zo vaak op de helft van Delta te vinden was. Vloeiend aanvalsspel is overgegaan in hotseknotsebegoniavoetbal. Rik begint van steeds verdere afstand al te schieten maar de schoten komen steeds verder van het doel terecht. De koppies gaan hangen en er ontstaat wat irritatie. Jurjen schreeuwt dat er te weinig man in de verdediging staan. Jonathan wil stoppen. En Jurgen zit inmiddels al op de grond naast het veld met zijn gloednieuwe Adidas schoenen naast hem. Ze knellen en hij heeft last van zijn voeten. Bij een stand van 2-7 fluit Kooiman voor het einde van de wedstrijd. Mark loopt direct naar de verslaggever en zegt: ,,Schrijf maar alleen over de eerste helft, dat is genoeg."