• Ted Walker

Ronde van Midden-Nederland door Heuvelrug

HEUVELRUG De wielerklassieker Ronde van Midden-Nederland wordt komend weekend, 26 en 27 augustus, verreden. Deze tweedaagse koers met 'allure, historie en ambitie' doet de Utrechtse Heuvelrug uitgebreid aan.

Op zaterdagmiddag rijden de deelnemende teams een ploegentijdrit tussen Leersum en Doorn; op zondag krijgen de renners een selectief parcours van 200 kilometer met 'heuvels en dijken' voor hun kiezen. De historie van de Ronde gaat terug naar 1948 toen Gerrit Voorting de eerste editie won. Voorting won dat jaar ook een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Latere bekende winnaars zijn Jan Janssen (in 1960), Jan Raas (1973), Jacques Hanegraaf (1980) en Niki Terpstra (2006). In 2010 verwierf de Ronde een internationale status en richt ze zich met name op de 'toppers van de toekomst'.

Dit jaar staan uit eigen land onder andere de opleidingsploegen van Team Sunweb en Team NL Lotto Jumbo aan de start; uit het buitenland komen teams uit België, Duitsland, Denemarken en Engeland. Voor het derde jaar opent de Ronde met een ploegentijdrit. De start- en finishlocatie is zaterdag 26 augustus op de Leersumsestraatweg (N225) ter hoogte van de kruising met de Ruiterberg. Het eerste team start om 15.00 uur; het laatste team finisht om 17.45 uur. De teams starten om de drie minuten voor twee ronden van 13 kilometer over onder andere de Sandenburgerlaan en Gooyerdijk.

De start van de wegwedstrijd op zondag is om 12.00 uur in het Businesspark Papendorp in Utrecht; de finish wordt daar rond 16.00 uur verwacht. De renners fietsen door Utrecht-Oost naar de Utrechtse Heuvelrug en de Lekdijk met tussensprints bij de Pyramide van Austerlitz, op de Amerongse Berg en op de Grebbeberg. De verwachte doorkomsttijden in onze gemeente zijn: 13.00 uur - Driebergen, 13.15 uur - Doorn, 13.25 uur - Leersum, 13.40 uur - Amerongen.

Meer informatie over de Ronde is te vinden op www.rvmn.nl. Een reportage van de ploegentijdrit is volgende week in deze krant te lezen.