• Jurgen van Teeffelen

Recordaantal deelnemers Driebergen Open Jeugdtoernooi

DRIEBERGEN De tennisclubs op de Utrechtse Heuvelrug kampen de laatste jaren met een sterk teruglopend aantal jeugdleden. Het Driebergen Open Jeugdtoernooi lijkt echter geen enkele last te hebben van het tanende enthousiasme van de jeugd voor tennis en kende dit jaar zelfs een recordaantal deelnemers. Wat is het geheim?

Jurgen van Teeffelen

Plok. 'Toernooidirecteur' Rosemarie Wielinga klapt haar laptop dicht. Met een grote glimlach zit ze achter de grote wedstrijdtafel in het clubhuis van Manger Cats in Driebergen. Op de tafel: blikken tennisballen en bananen, beide in forse aantallen. Zojuist hebben Wielinga en haar collega's het 5e Driebergen Open Jeugdtoernooi afgesloten met de prijsuitreiking. Wielinga heeft genoeg reden om tevreden te zijn. Want een succesvol tennistoernooi voor de jeugd organiseren, dat is de laatste jaren geen vanzelfsprekendheid meer. ,,Drie jaar geleden hebben een aantal clubs in de regio hun herfsttoernooi zelfs moeten opdoeken vanwege een gebrek aan inschrijvingen", vertelt ze.

In 2011 namen de beide Driebergse tennisverenigingen Risenborgh en Manger Cats gezamenlijk de handschoen op voor de organisatie van het jeugdtoernooi in de herfstvakantie. En nu vijf jaar later is duidelijk dat het toernooi een blijvertje is. Dit jaar had het toernooi zelfs een record te pakken met 179 kinderen die meededen. Dit ondanks het feit dat het tennis in Nederland al een poosje in zwaar weer lijkt te verkeren.

TWINTIG PROCENT AFNAME Volgens de ledenaantallenrapportage van NOC*NSF telde ons land in 2010 nog bijna 700.000 actieve tennissers; vijf jaar later waren dat er 100.000 minder. Vooral onder de jeugd heeft tennis flink aan populariteit verloren. Kende de KNLTB, de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond, in 2010 nog 156.000 tennissende jeugdleden, in 2015 waren dat er nog slechts 122.000, een afname van meer dan twintig procent.

Ook de tennisclubs op de Utrechtse Heuvelrug hebben last van een terugloop. Volgens cijfers van de tennisbond liep de afgelopen vijf jaar het aantal jeugdleden van ATV, Larsheim, LTV Maarn, Ludenti, Manger Cats en Risenborgh samen, terug van bijna 1.100 naar onder de 700. Volgens Edwin Murre, tennistrainer bij Manger Cats, heeft dat deels met de vergrijzing te maken maar zeker ook met het drukke schema van de jeugd van tegenwoordig. Murre: ,,Teamsporten als hockey en voetbal beginnen op steeds jongere leeftijd al met twee keer per week te trainen. Als een kind dan ook nog een muziekinstrument wil spelen, blijft er weinig tijd over om te tennissen."

NIEUWE JEUGDTENNIS Maar van een crisis in het tennis wil Murre niks weten. ,,Crisis zeg je? Hoezo? Als je alleen naar de ledenaantallen kijkt, dan zou je dat kunnen concluderen. Maar onder de opzeggers bij Manger Cats bijvoorbeeld waren veel slapende jeugdleden die niet trainden of competitie speelden. Alleen de penningmeester was hier waarschijnlijk blij mee, maar voor de club waren ze verder onzichtbaar." De ledenaantallen bij de jeugd geven volgens Murre daarom nu een veel eerlijker beeld van de actieve jeugdtennissers. ,,De grote meerderheid van de jeugd lest nu één of twee keer per week en doet ook mee aan de competitie en andere activiteiten op de club."

De tennisbond heeft een positieve bijdrage geleverd aan wat Murre 'het nieuwe jeugdtennis' noemt. ,,De bond heeft een paar jaar terug het zogeheten 'Tenniskids' geïntroduceerd. Hierbij zijn de afmetingen van de tennisbaan, de ballen én de duur van een wedstrijd aangepast aan de leeftijd en het niveau van het kind. Een zesjarige speelt zo hele korte potjes op een klein veld met een zachte, grotere bal. Dat past veel beter bij de belevingswereld van zo'n kind."

FLEXIBILITEIT Ook het Driebergen Open Jeugdtoernooi heeft zijn opzet aangepast aan 'Tenniskids'. Waar vroeger de jongste jeugd de hele herfstvakantie aan de bak moest, is voor hun nu alleen de woensdagmiddag gereserveerd. Wielinga: ,,Dan weten kinderen, maar vooral ook de ouders, waar ze aan toe zijn."

En daar zit hem het geheim van het succes van het Driebergen Open Jeugdtoernooi, zegt Wielinga. ,,Vroeger hielden de kinderen die meededen de hele week vrij. En de ouders ook. Dat is tegenwoordig niet meer. Ouders moeten vaak werken en de kinderen willen ook nog andere dingen doen."

Voor Wielinga en haar commissieleden elk jaar weer een uitdaging om hier rekening mee te houden. Flexibiliteit én duidelijkheid zijn daarbij de toverwoorden. Wielinga: ,,In tegenstelling tot wat de bond aanbeveelt, geven wij een paar dagen voor het toernooi de tijden van álle wedstrijden aan de deelnemers door zodat zij hun schema hier op af kunnen stemmen. En als dat laatste echt niet lukt, dan zijn we niet te beroerd om wedstrijden op te schuiven. Want er gaat niks boven een tevreden kind op de tennisbaan." ,,En ouders", haast Wielinga zich te zeggen.

Wielinga staat op, haar laptoptas en een tros bananen in de hand. ,,Tot volgend jaar", roept ze terwijl ze het Manger Cats clubhuis uitloopt.