• Getrude de Vries

'Prijzen winnen verveelt echt nooit'

DOORN Alle prijzen die er maar te winnen zijn op korfbalgebied heeft Barbara Brouwer inmiddels in haar bezit en ook bij het Sportgala van de Utrechtse Heuvelrug wist ze in de afgelopen jaren al diverse keren als winnaar naar huis te gaan. De 24-jarige korfbalster won vorig jaar voor de tweede keer in de categorie Sportvrouw van het jaar, maar kreeg vervolgens te maken met een tegenslag. ,,Ik viel af bij het Nederlands team, maar gek genoeg zorgde dat toen wel voor opluchting."

Jeroen van der Veer

De topsportster kan maar moeilijk onder woorden brengen wat ze daar nou eigenlijk mee bedoelt. Het Nederlands team is het hoogst haalbare, ze heeft al een jaar of vier de A-status en is mede daardoor een vast gezicht in het team dat ons land mag vertegenwoordigen op internationale toernooien. ,,Ik heb altijd het gevoel dat ik mij moet bewijzen. Niet alleen naar de coach, maar ook naar de mensen die kijken en naar mijzelf."

LAST VAN DE SCHOUDERS Die druk heeft Brouwer nodig om te presteren, maar afgelopen jaar werkte het tegen haar. Bij haar vereniging TOP in Sassenheim ging het niet perfect en toen de bondscoach de selectie moest samenstellen, voelde ze al nattigheid. ,,Mijn voorgevoel bleek te kloppen en ik was één van de afvallers voor het laatste internationale toernooi van vorig seizoen. Natuurlijk baal je dan, maar achteraf gezien had ik het nodig. Ik kon daardoor twee maanden rust nemen, mijzelf opladen en vooral aan mijzelf werken."

Ze zegt het nu heel nuchter, maar in die periode voelde de ex-Dalto-speler zich wel eens rot. Terwijl haar maatjes opnieuw een toernooi op hun naam schreven, werkte Brouwer thuis aan haar conditie. ,,Ik kon wel balen dat ik er niet bij zat, maar het was gewoon terecht. Daarom probeerde ik positief te blijven, werkte ik hard voor mijzelf en wilde ik uit die vormdip komen. Uiteindelijk is dat gelukt en is die eenmalige afwijzing misschien wel goed geweest. Doordat ik was afgevallen bij Oranje, viel er een last van mijn schouders af. Ik moest mij niet meer bewijzen om erbij te horen, had niets meer te verliezen en kon daardoor vrijuit spelen."

COMPLETER Want lukt dat, dan is de ex-Dalto-speler gewoon één van de beste korfbaldames die Nederland heeft. Dat bewees ze bijvoorbeeld in de finale om de landstitel. Met haar team TOP won ze de grootste clubprijs en dat kwam mede door een treffer van Brouwer. In de allerlaatste seconde gooide ze bij een gelijke stand raak, waardoor haar team met een voorsprong de rust in ging. ,,Dat was een belangrijk moment en dit was voor mij persoonlijk ook wel het hoogtepunt van die finale."

De speelster noemt nu een moment op waarbij ze doelpuntenmaker was. Het was in haar Dalto-periode een belangrijk kenmerk; doelpunten maken. Bij TOP is dat echter anders. ,,Ik ging daar drie seizoenen geleden heen om een completere speelster te worden en om prijzen te winnen. In beide gevallen heb ik succes geboekt en kan ik daar alleen maar tevreden over zijn. Ik ben daar echt in een soort familie terecht gekomen en heb helemaal mijn plekje gevonden."

NOG MEER PRIJZEN Inmiddels is de 24-jarige inwoner van Doorn 'gewoon' weer een vaste speelster van Oranje en zit het met de vorm ook goed. ,,Ik wil mij gewoon blijven ontwikkelen en daarvoor werk ik hard. Prijzen winnen verveelt echt nooit en daarom willen wij er met z'n allen nog meer pakken. Met mijn team TOP, maar ook zeker met het Nederlandse team."