• Sinds 1998 voelt ook de jeugd zich thuis bij The Pink Panthers.

    Rugby Shots

Pink Panthers viert 35-jarige bestaan

DRIEBERGEN De rugbyers van RC The Pink Panthers vieren zaterdag 13 juli hun 35-jarig bestaan. Op die dag wordt door middel van een receptie voor betrokkenen en een feestavond stil gestaan bij het feit dat het precies op die dag in 1984 was, dat de club het levenslicht zag.

Danny van der Linden

De tijden zijn wel veranderd sinds die dag in 1984. Zo moesten in de eerste jaren de velden worden gedeeld met die van korfbalvereniging Dalto. Op zaterdag werd er gekorfbald, terwijl de rugbymannen op zondag hun wedstrijden speelden. In 1989 kreeg de rugbyclub een eigen speelveld toegewezen van de gemeente Driebergen-Rijsenburg. Dat veld doet nog altijd dienst, al is er in de loop der jaren hard gewerkt om een sfeervol clubhuis te realiseren. De faciliteiten zijn anno 2019 op orde.

MARINIERS De Rugbyclub The Pink Panthers kent haar oorsprong vanuit de SVMD (Sport Vereniging Mariniers Doorn). SVMD is een vereniging die bedoeld is voor het beoefenen van diverse sporten door mariniers en hun familie. Een rugbyteam op de been krijgen verliep moeizaam doordat de mariniers regelmatig worden uitgezonden voor oefening in het buitenland. Het waren de heren Abrahamse en Kenbeek die om die reden vanaf eind jaren zeventig probeerden burgers enthousiast te maken voor de sport. Zij konden mooi ter aanvulling van de mariniers in het team. Dat dit initiatief succes had, bewijst het feit dat er al snel twintig extra leden konden worden toegevoegd aan SVMD. Na een jaar van trainen, was het team klaar om wedstrijden te spelen. Dat ging niet meteen in competitieverband. Eerst werden er vooral oefenwedstrijden gespeeld om het spel onder de knie te krijgen. Pas daarna besloot men zich in te schrijven voor de competitie.

Toen, na enkele jaren het team bijna alleen nog maar uit niet-mariniers bleek te bestaan, ontstonden er plannen om de rugbyafdeling te scheiden van de sportclub voor mariniers. Dit bleek, in de zomer van 1984, de oprichting van The Pink Panthers te zijn.

VROUWEN EN KINDEREN De club is anno 2019 een gezonde en vooruitstrevende sportvereniging, waar zowel mannen als vrouwen vol enthousiasme de rugbysport beoefenen. Eind jaren negentig zette de club een belangrijke stap door ook de jeugd aan het rugbyen te krijgen. Door middel van een jeugdafdeling konden kinderen uit Driebergen en omgeving kennis maken met de sport. In elke jeugdcategorie wordt momenteel gespeeld door The Pink Panthers. Mede hierdoor is er een sfeer ontstaan die als familiair omschreven kan worden.

Wie denkt dat rugby vooral een sport voor mannen is, komt bedrogen uit. Sinds enkele jaren timmeren The Pink Panthers ook aan de weg als het gaat om vrouwenrugby. In 2017 is er een start gemaakt met het actief werven van vrouwelijke leden. Dat heeft er toe geleid dat er momenteel ook een vrouwenteam deelneemt aan de competitie.