• The Pink Panthers - Dwingeloo

    Foto Van Denderen

Pink Panthers ademt rugby

DRIEBERGEN Eigenlijk kunnen ze bij rugbyclub Pink Panthers zeer tevreden zijn. Denk de resultaten van het eerste team weg en de vereniging heeft zelfs helemaal niets te klagen. Het bezit veel jeugd, de club is enorm hecht en rugby leeft. ,,We zijn van een vriendenclub naar een familieclub gegaan en inmiddels noemen we ons een familiebedrijf."

Jeroen van der Veer

Het zijn woorden van voorzitter Bert van Donselaar die de sfeer op het sportcomplex perfect omschrijven. De leden zijn elkaar trouw en het voelt als één grote familie. ,,Ik noem het een familiebedrijf, omdat we inmiddels 200 tot 250 leden hebben. Dat is een mooi aantal en daar zijn we trots op."

De voorzitter ziet zijn jeugd groeien en dat heeft vooral te maken met het feit dat het afgelopen WK landelijke aandacht kreeg. ,,Ook wij hebben dat gemerkt. Er kwam een nieuwe aanwas en het is heerlijk om die jonge talenten op het veld bezig te zien."

Dat de vereniging zo hecht is, werd aan het begin van dit seizoen duidelijk. De rugbybond had er op zijn zachtst gezegd een rotzooitje van gemaakt, waardoor ze failliet leken te gaan. ,,Maar toen hebben alle verenigingen in Nederland geld ingezameld en daardoor is de sport gered. Wij hebben als club 10.000 euro opgehaald en daar ben ik trots op. In het bestuur van de bond zitten nu enkele zwaargewichten, dus we kunnen weer vooruit."

SENIOREN Ook Pink Panthers wil vooruit en nadat de afgelopen jaren de focus vooral heeft gelegen op de jeugd, wil de vereniging nu de senioren terug naar de top brengen. In het verleden speelde het in de ereklasse, maar momenteel komt het uit in de tweede klasse. ,,En daar gaat het op zijn zachtst gezegd ook niet zoals het hoort te gaan", lacht hoofdtrainer Joop IJsselstein als een boer met kiespijn.

Zo was de doelstelling om bij de eerste vier te komen, maar een blik op de ranglijst zorgt voor een beteuterd gezicht bij de oefenmeester. ,,Het klinkt als een slap excuus, maar wij hebben simpelweg te maken met te veel blessures. Dat zijn geen kleintjes; je praat direct over blessures van een week of twaalf. Ja, dat heeft zijn doorslag op het team. Vooral als het er direct een paar zijn."

STUNTEN Sinds kort moeten de clubs de gehele competitie doorspelen, waar voorheen om de drie weken een competitievrij programma was. ,,Rugby is een fysiek zware sport en dan moet je zo nu en dan rusten. De bond wil de competitie zo snel mogelijk klaar hebben voor het bekerprogramma, maar dat lijkt mij geen goede zaak."

Desondanks lijkt lijfsbehoud niet in gevaar te komen en is er veel instroom van jeugdspelers. ,,Daardoor hebben we een mooie mix tussen ouderen die de ereklasse hebben meegemaakt en aanstormend talent. Door de smalle basis, met daarbij een aantal blessures, hebben we het dit seizoen wel lastig. Na de winterstop, die nu voorbij is, hopen we stabieler te zijn. De geblesseerden keren langzaam terug en dan weet ik zeker dat wij tegen de topploegen niet perse onderuit gaan. Wij kunnen hen dan prima weerstand bieden en misschien wel stunten."