• Pieter van Leeuwen
  • Pieter van Leeuwen

Mountainbikers schonen heideveld op voor Staatsbosbeheer

HEUVELRUG De mountainbikers van de Stichting MTB Heuvelrug onderhouden de negen mountainbikeroutes binnen het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tussen Rhenen en Lage Vuursche. De vrijwilligersgroep bestaat inmiddels uit 500 leden, verdeeld over de kringen Rhenen/Kwintelooijen, Amerongen/Leersum, Zeist/Austerlitz en Lage/Hoge Vuursche. Op alle zaterdagen zijn er onderhoudsklussen aan de MTB-routes, waarmee er voor gezorgd wordt dat de routes begaanbaar blijven en dat erosie (modder) geen kans krijgt.

Onlangs was het echter tijd voor iets anders. Onder leiding van Staatsbosbeheer werd de Salamanderheide bij het uitzichtpunt 'Venster op de Betuwe' op de Amerongse Berg aangepakt. ,,Zonder ingreep van de mens of door begrazing door schapen, wordt een heideveld langzaam bos. Om te zorgen dat de Salamanderheide geen bos wordt maar heide blijft, werden kleine berken en sparren van het heideveld verwijderd", legt Bert Lam, voorzitter Stichting MTB Heuvelrug uit.

WERKPAARDEN Dit werk werd uitgevoerd in samenwerking met Paard aan het Werk van Ron Le Poole. ,,De werkpaarden van Le Poole zorgden voor afvoer van het gesnoeide hout naar het naastgelegen bosperceel. Daarmee blijft het heideveld schraal wat de vegetatie ten goede komt."

Marten Hoffmann uit Amerongen, bestuurslid van MTB Heuvelrug, vertelde hoe leuk is om met zo'n actieve groep buitensporters in het bos te werken. ,,Het werken met de paarden geeft een extra dimensie aan zo'n dag." Zijn vrouw Marieke, zelf ruiter, liet zich deze kans niet ontnemen en wilde per sé van de partij zijn.

GEWEND De werkzaamheden werden begeleid door Harald Vliem en Rein Zwaan van Staatsbosbeheer die beiden aangaven erg blij te zijn met deze vrijwillige inzet. ,,Je kunt wel zien dat deze mannen en vrouwen gewend zijn buiten te werken, want ze schonen een heel heideveld in een ochtend op", aldus Zwaan.

,,Die paarden doen ook een flink stuk van het werk", zegt Vliem. ,,Want die brengen het snoeihout naar het naastgelegen bosperceel en ze trekken de grotere boompjes zonder moeite uit de grond."