• Xander van Mourik, Jeffrey Nuysten en Krijn Twigt zijn komend jaar trainers van de Pink Panthers

    Danny van der Linden

Nieuwe trainer voor Pink Panthers

DRIEBERGEN Krijn Twigt (23) is de nieuwe trainer van rugbyclub The Pink Panthers uit Driebergen. De rugbyer, die acht maal uit kwam voor het Nederlands team, komt na blessureleed over van het Amersfoortse Eemland en heeft zin in zijn nieuwe uitdaging.

Danny van der Linden

,,Ik ben op mijn zevende met rugby begonnen bij RC Eemland in mijn woonplaats Amersfoort", vertelt Twigt die in het dagelijks leven werkzaam is in de detailhandel. ,,Op mijn achttiende maakte ik de overstap naar Hilversum waar ik een half seizoen heb gespeeld en kampioen werd." Na het avontuur in Hilversum trekt Twigt de aandacht van de Franse topclub ASM Clermont. ,,Daar heb ik twee jaar gespeeld. Na het avontuur in Frankrijk heb ik nog een seizoen in Engeland bij Southend Saxons gespeeld." Eenmaal terug in Nederland meldde hij zich weer aan bij Eemland. ,,Maar door blessures en andere zaken had ik het daar niet meer naar mijn zin."

SAMENWERKING Ondertussen was Jeffrey Nuijsten als lid van de technische commissie van Pink Panthers op zoek naar een nieuwe trainer. ,,Dat ging niet zo gemakkelijk. Het aanbod is in Nederland minimaal. Toen hoorde ik dat Krijn op zoek was naar een nieuwe uitdaging en ook nog eens in Driebergen werkt. Dus heb ik contact met hem gezocht", vertelt Nuijsten. Twigt kan, ondanks zijn jonge leeftijd, op veel ervaring in het rugby bogen. Volgens Nuijsten is de leeftijd van Krijn Twigt juist een voordeel. ,,Het is een jonge gozer die midden in de groep staat."

SPELER Twigt gaat bij de Panthers niet alleen als trainer aan de slag, maar ook als speler. ,,En als je zelf speelt zie je het beter", meent Nuijsten. Overigens is ook Jeffrey Nuijsten onderdeel van de trainersstaf. Deze staf wordt compleet gemaakt door Xander van Mourik. Ook hij fungeert als trainer en speler. ,,Ik heb redelijk wat ervaring", vertelt hij. ,,Ik heb een tijd in Zuid-Afrika gespeeld." Het trio zal veelvuldig met elkaar overleggen. Met de komst van Twigt hebben de Pink Panthers ook zes nieuwe spelers aangetrokken en een aantal oudgedienden teruggehaald. ,,Een vriend uit Zuid-Afrika komt binnenkort naar Nederland om een half seizoen voor ons te spelen", vertelt Xander van Mourik. Twigt zelf merkt vooral dat er interesse is voor zijn verhalen als topspeler in het buitenland.

VRAGEN ,,Dat is wel leuk. Mensen kijken niet tegen je op, maar stellen wel vragen", aldus de rugbyer die erkent dat er een wereld van verschil is tussen het niveau in de topcompetities en Nederland. ,,We hebben vorig seizoen een ledenstop overwogen", zegt Van Mourik. ,,We hebben heel veel aanwas uit de jeugd. Televisie-uitzendingen op RTL hebben hier aan bijgedragen. Ook merken wij het als een sport als voetbal even niet goed in het nieuws is." Want rugby mag dan wel een harde sport zijn: respect is het toverwoord. ,,Hier zul je geen spelers zien die met scheidsrechters in discussie gaan", zegt Krijn Twigt. ,,Dat kan ook niet. Zet dertig mannen met testosteron in een veld in een hele fysieke contactsport zonder respect voor de arbitrage en je krijgt de meest vreselijke toestanden", aldus Xander van Mourik. ,,Daarom is dat respect zo belangrijk."