• Peter Noomen

Meidenvoetbal in de lift

HEUVELRUG Het EK voetbal voor vrouwen in ons land is begonnen. Staat het meidenvoetbal op de Utrechtse Heuvelrug eigenlijk al op de kaart? Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant maakte een rondje langs de voetbalclubs.

Jurgen van Teeffelen

Vrouwen 1 en 2 stonden laatst met jaloezie te kijken. Er was een clinic op de vereniging, alleen voor de meisjes. In hun tijd was zoiets er écht alleen voor de jongens. Ook het pupillenweekend wordt steeds gemengder: vroeger deed daar sporadisch een meisje aan mee, dit jaar hadden we een groep van twaalf meiden." Aan het woord is Peter Noomen, een van de trekkers van het meidenvoetbal op FC Driebergen. Voetbal dus, de grootste damessport wereldwijd. Beoefend door bijna dertig miljoen vrouwen en meisjes. Ook op de Nederlandse voetbalvelden timmeren de dames hard aan de weg. Pas in 1971 werd vrouwenvoetbal officieel erkend door de KNVB maar inmiddels kent de voetbalbond méér dan 150 duizend vrouwelijke leden, een vergelijkbaar aantal als de hockeybond.

EEN OP DE TIEN De voetbalvrouwen zijn in aantocht dus. Ook op de Utrechtse Heuvelrug. Bij FC Driebergen voetbalden afgelopen jaar 92 vrouwelijke leden op een totaal van rond de 700. Bij DVSA waren dat er 26 op de 221 en bij SVMM zo'n 40 op de 225 (van DEV en HDS kreeg de verslaggever geen reactie). Maar onze gemeente loopt wel achter. Volgens cijfers van de KNVB is 1 op de 10 voetballers op de Utrechtse Heuvelrug van het vrouwelijke geslacht. Landelijk is dat 1 op 8. Ook doen 'we' het slechter dan onze buurgemeenten (Wijk bij Duurstede: 13,7 procent; Zeist 12,7 procent; Bunnik 13,9 procent; Houten: 17 procent).

Noomen plaatst een belangrijke kanttekening bij de cijfers. ,,Er wordt bij het meidenvoetbal sneller over de gemeentegrens heen gekeken. Bij FC Driebergen hebben we meiden uit Woudenberg en Houten rondlopen en in het verleden werkte Saestum in Zeist als een magneet op de talentvollere meisjes." Dit jaar waren er bij SVMM te weinig dames voor een compleet elftal, vertelt de secretaris van de club Renate Klein. ,,We hebben dit opgelost door een samengesteld team met Woudenberg in te schrijven."

CONTINUÏTEIT Vooral voor de kleinere clubs is het nog wel passen en meten om de continuïteit van de vrouwentak op de club te waarborgen. Klein: ,,We merken dat het moeite kost om meisjes en dames aan te trekken en te behouden. Er zijn veel andere sportverenigingen in de buurt en meisjes wisselen daar nog weleens tussen. Vooral de overgang naar de senioren is een probleem: meiden die gaan studeren raken we kwijt wanneer ze gaan verhuizen." Bij DVSA speelt hetzelfde probleem, geeft Ria van der Klift, secretaris van de Amerongse voetbalvereniging, aan. Noomen vermoedt dat FC Driebergen inmiddels genoeg 'volume' heeft om dit op te vangen. ,,We hebben voor elke leeftijdscategorie nu een team. Meiden die bij andere clubs buiten de boot dreigen te vallen omdat er geen team voor ze is, kloppen bij ons aan."

Wanneer meisjes op jonge leeftijd op voetbal gaan, worden ze vaak nog bij de jongens ingedeeld. Dat is ook het beleid van de KNVB, vertelt Van der Klift. ,,Het is beter voor hun ontwikkeling." Maar als ze de keus hebben, dan kiezen meisjes er liever voor om met andere meisjes te voetballen, is Noomens ervaring. ,,Komend jaar is er bij FC Driebergen nog maar één meisje dat met de jongens speelt, de rest zit allemaal in een meidenteam. Dat vinden ze gezelliger." Maar dan moeten ze tot hun tiende nog wel tégen de jongens voetballen. ,,De KNVB biedt voor spelertjes onder de tien jaar nog geen aparte meisjescompetitie aan", licht Noomen toe.

SCHOOLREISJE Het vooroordeel dat voetballende meisjes ten opzichte van de jongens ongelijk behandeld worden, het lijkt niet op te gaan voor de clubs op de Utrechtse Heuvelrug. Bij DVSA, FC Driebergen en SVMM: meisjes trainen net zo vaak en hun trainingen en trainers (meestal nog van het mannelijke geslacht) zijn van hetzelfde niveau als dat van de jongens. En ja, ze mogen ook op het hoofdveld voetballen. Soms trainen ze zelfs langer, laat Noomen weten: ,,Ik heb de training met een kwartiertje verlengd. Het eerste kwartier laat ik ze los, dan zijn ze nog niet met hun hoofd bij de training en willen ze vooral gezellig bijkletsen. Ook prima." 

Gezelligheid is een terugkomend onderwerp wanneer het over vrouwenvoetbal gaat. Noomen: ,,Vergeleken met jongens zijn meisjes veel meer in voor activiteiten naast het voetbal. Naar een wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen: ze gaan bijna allemaal mee. Sinterklaas vieren: ze organiseren het helemaal zelf. En naar een toernooitje met een meisjesteam is net een schoolreisje. Ze nemen koeken en snoep mee en dat wordt netjes gedeeld onder elkaar." Het vrouwenvoetbal komt de sfeer op de club absoluut ten goede, vinden ook Van der Klift en Klein. ,,In de kantine sluiten na afloop van de wedstrijd en op feesten nu ook vrouwen aan. Dat vinden de mannen ook leuk, die blijven langer hangen."