• Maykee Brouwer (rechts) is bij TOP niet langer meer 'het zusje van' Barbara Brouwer.

    BDUmedia

Maayke op haar plek bij TOP

DOORN Het was een gewaagde stap, de transfer van Maayke Brouwer van Dalto naar TOP Sassenheim. Toch kan de inmiddels 23-jarige korfbalster met tevredenheid terugkijken op het besluit en viel er ook meteen een last van haar schouders. ,,Bij TOP kan ik Maayke zijn en niet het zusje van Barbara Brouwer."

Jeroen van der Veer

Jarenlang stond ze -weliswaar onbewust- in de schaduw van haar grote zus. Dat was hét talent van Dalto en zij was met haar treffers in het eerste team altijd de grote speelster. Het was voor Maayke Brouwer geen eenvoudige rol en dat kwam vooral door de ogen die op haar gericht waren. In de jeugdselectieteam ging het de jongste uit het gezin Brouwer goed af, maar bij de senioren kreeg ze last van haar achternaam.

VERTROUWEN ,,Je merkt dat mensen toch dingen van je verwachten, omdat Barbara dat ook kon", zegt de goedlachse Maayke Brouwer. ,,Alleen mensen vergeten dat zij bij de beste vrouwen van de wereld hoort en ik Maayke ben. Ik voelde dan ook continu de druk om te presteren en daarom is het er bij Dalto nooit uitgekomen."

Zoeken naar excuses of mensen zwart maken is het laatste wat Brouwer wil doen. Ze heeft veel aan haar jeugdliefde te danken en daarom was het ook lastig om te vertrekken bij Dalto. Sinds twee jaar zat ze daar in een vriendenteam. ,,Om het plezier en het vertrouwen terug te krijgen. Selectie-korfbal hoefde voor mij niet meer. Ik wilde met vrienden plezier hebben in het spelletje."

SPEELPLEZIER Dat plezier kwam er en Brouwer groeide als speler. Vertrouwen was hierbij het sleutelwoord en met vriendinnen vond ze ook weer het niveau dat ze kan aantikken. Doordat ze regelmatig bij haar grote zus kijkt, kwam ze ook in gesprek met de technische mensen daar en al snel werd duidelijk dat in het tweede team van TOP een plekje vrij voor haar was. Een moeilijke beslissing volgde, maar ze kan nu wel zeggen dat het de juiste was. ,,Ik vond het moeilijk om het team te verlaten die mij de mogelijkheid bood om het plezier terug te vinden, maar TOP is toch een hele mooie stap. Zij gunden het mij en daardoor speel ik sinds dit seizoen daar."

QUALITY TIME Brouwer kan het niveau aan, is blij met de vereniging en voelt zich er helemaal thuis. ,,Ik ben hier met open armen ontvangen en krijg direct het vertrouwen. Dat voelt heerlijk en ook bij de wedstrijden kan ik goed aanhaken. We spelen op het hoogste niveau en soms verbaas ik mijzelf erover dat ik mee kan komen."

Ook is de band met haar zus versterkt. Zo rijden ze meerdere dagen per week twee uur samen naar de club en weer terug. ,,Elke maandag, dinsdag en donderdag rijden we samen naar Sassenheim en soms ook op zaterdag. Dat is ons quality momentje samen. Soms praten we de hele reis en de andere keer luisteren we lekker muziek."

Als de vraag komt of de Brouwertjes ooit samen in TOP 1 spelen, begint Maayke te lachen. ,,Dat denk ik niet. Ik vind het al een hele eer dat ik met de beste mannen en vrouwen van Nederland mag trainen."